İçeriğe git

DAÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcilik Bölümü’nden “İşaret Dili” Farkindalik Semineri

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Toplumsal Duyarlılık Merkezi çatısı altında gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerine bir yenisi daha eklendi. DAÜ İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü bünyesinde bulunan, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Anıl Kemal Kaya danışmanlığında ve Araştırma Görevlisi Mürüde Özen koordinatörlüğünde gönüllü öğrencilerin faaliyet gösterdiği Genesis Ajans tarafından, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “İşaret Dilinin Farkındalığı” ile ilgili seminer gerçekleştirildi.

2 Aralık 2019 Pazartesi günü, İletişim Fakültesi FCMS 011 Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı Eğitim Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Emrah Soykan konuşmacı olarak katılarak işaret dilinin gelişimi ve önemi ile ilgili bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Soykan, işaret dilinin evrensel olmadığını, konuşma dili gibi her ülke ve kültürde farklı işaret dilleri olduğunu belirtti. İşitme ve konuşma engeli olan bireylerle iletişim kurabilmek için işaret dilini toplumda bulunan herkesin bilmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Soykan, bu bireylerin eğitim, sağlık, mesleki, kültürel, sportif, hukuksal, sanat ve sosyal olarak birlikteliklerini, dayanışmalarını, yardımlaşmalarını sağlamanın ve sorunlarına çözümler aramanın oldukça önemli olduğunu da vurguladı.

Seminer sonunda DAÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Anıl Kemal Kaya, geleceğin iletişimcilerine işitme ve konuşma engeli olan bireylerle nasıl iletişim kurulacağına dair bilgiler verdiği için Yrd. Doç. Dr. Soykan’a teşekkürlerini iletti. Doç. Dr. Kaya, sözlerini tamamlarken “Toplum tarafından engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıracak faktörleri en aza indirgeyip onların hayatlarını kolaylaştırmak için el ele verilmesi gerekmektedir” dedi. Ardından, seminere katılan öğrencilerle işaret dilinde “Seni Seviyorum” işareti yapılarak hatıra fotoğrafı çekildi.