İçeriğe git

DAÜ Genetik Kulübü'nden Yarasalar Üzerine Konferans

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Tüzmen danışmanlığında faaliyet gösteren DAÜ Genetik Kulübü bir ilki gerçekleştirdi. Memeli sitogenetiği, sistematiği ve taksonomisi alanında uzman, Kırıkkale Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursel Aşan Baydemir, DAÜ Genetik Kulübü davetlisi olarak DAÜ’de öğrencilere seminer verdi.

Doç. Dr. Nursel Aşan Baydemir, Türkiye genelinde yarasaların korunması ve özellikle yarasa taksonomi ve sistematiği alanında Türkiye’de ilk ve tek kadın araştırmacı ve bilim insanıdır. Doç. Dr. Baydemir, insanların genellikle itici bulduğu bu uçan memelilerin ekosisteme ve dolayısı ile insanlara sağladığı faydalardan bahsetti.

Doç. Dr. Baydemir ayrıca, Türkiye ve K.K.T.C.’de yaşayan yarasa türlerinin EBOLA virüsü taşımadığına açıklık getirdi. Doç. Dr. Şükrü Tüzmen 25 yılı aşkın Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki tecrübeleri ile, Doç. Dr. Nursel Aşan Baydemir ise 20 yılı aşkın yarasa sistematiği, ve taksonomisi alanındaki tecrübelerini birleştirip projeler hazırlamak üzere hazırlıklara başladı. Bu iki değerli bilim insanının kolaboratif çalışmaları, DAÜ ve Kırıkkale Üniversitelerindeki lisans ve yüksek lisans ögrencilerine bilim ve araştırma alanlarında platformlar yaratacağından dolayı, öğrenciler tarafından da büyük ilgi ile karşılanıyor.