İçeriğe git

DAÜ Ev Sahipliğinde Açılan “Kadın-Lık Halleri” Konulu Serginin Katalog Tanıtımı ve Eleştirisi Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Yayınevi ile Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü iş birliğinde 2023 yılında başlatılan “DAÜ ile Kitap Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile hazırlanan “Kadın-lık Halleri” konulu serginin DAÜ Yayınevi yayını olarak hazırlanan katalog tanıtımı ve eleştirisi 30 Mart 2024 Cumartesi günü, saat 12:00’de, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan DAÜ Yayınevi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara, DAÜ ile Kitap Buluşmaları etkinliğinin 2023 yılında başladığını ve amaçlarının DAÜ Yayınevi aracığı ile hazırlanan kitapların toplum ile buluşturulması olduğunu bildirdi. DAÜ Yayınevi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hoşkara, yayınların listesine DAÜ Yayınevi internet sitesinden ulaşılabileceğini bildirdi. Söyleşiye katılan herkese teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Hoşkara etkinliğin verimli geçmesini temenni etti.

Açılış konuşmasının ardından sanat tarihi uzmanı Derya Ulubatlı ve DAÜ Sanat Koordinatörü Zehra Şonya tarafından serginin katalog tanıtımı ve eleştirisi gerçekleştirildi. Kadının toplumdaki yeri ve sanata yansıması üzerinde görüş alışverişinde bulunulan etkinlikte kalıcı bir eser olarak yayımlanmış olan sergi kataloğunun, toplumsal cinsiyet ve feminizm bağlamında söylem ortaya koyduğu üzerinde duruldu. Feminizmle eş gelişen feminist sanatın tarihsel gelişimi içinde konu edilen sanatçıların ve yapıtlarının irdelendiği etkinlikte, misafir konuşmacı Dr. Ulubatlı, sergideki eserleri, eril sistemin beden üstünde kurduğu tahakküm bağlamında ele aldı. Katılımcıların soruları ve değerlendirmeleriyle zenginleşen etkinlik süresince ortaya konulan görüşler ve eleştiriler doğrultusunda, sergi için kullanılan ‘Kadın-lık Halleri’ başlığının, serginin geniş kapsamını yansıtmada yetersiz kaldığı, aslında bu kapsamın başlığı aştığı konusunda hemfikir olundu. Konuşmacı ve sergi küratörü DAÜ Sanat Koordinatörü Zehra Şonya’nın da talebiyle, serginin başlığının yeniden ele alınması üzerinde yürütülen fikirler sonucunda ‘Eril Aklın İfşası’ başlığının sergi içeriğini daha iyi ifade edebileceği sonucuna ulaşıldı.  

Sergide toplumsal cinsiyet bağlamında verilen mücadelenin yeniden değerlendirilmesi ve sanatçıların bu bağlamda yarattığı eserlerde bu mücadelenin izlerini ve anlamlarını ortaya çıkarma, irdeleme, sorgulama ve görünür kılma çabası ele alınmıştı. Söz konusu sergide İsmet Tatar, Nilüfer İnandım, Zehra Şonya, Nurtane Karagil, Serap Kanay, Hüseyin Özinal ve Hatice Tezcan’ın eserleri yer almıştı.