İçeriğe git

Bağımsız Film Yönetmeni Chad Hartigan, DAÜ İletişim’de

Amerikan bağımsız sinemasının genç yönetmenlerinden Chad Hartigan, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde düzenlenen konferansta, bağımsız sinema konusundaki deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Amerikan Elçiliği’yle ortaklaşa gerçekleştirilen konferansta konuşan Chad Hartigan, yaptığı ilk filmin hiçbir festival tarafından kabul edilmediğini, kısa süren bir hayal krıklığından sonra “This is Martin Bonner” filmini yapmaya karar verdiğini söyledi. “Eğer yaptığınız film iyiyse, bir biçimde mutlaka farkedilecektir” diyen Hartigan, ikinci filmi için çok sayıda uluslararası festivale başvuruda bulunduğunu, sadece Sundance Film Festivali’nden davet aldığını söyledi. Hartigan, filminin bu festivalde En İyi İzleyici Ödülü kazandığını, ödülle birlikte çok sayıda ülkeden davet almaya başladığını, bu sayede filmini birçok ülkede gösterme şansı elde ettiğini belirtti.

Bağımsız sinemacıların en büyük sorununun film yapmak için para bulmak olduğunu dile getiren Chad Hartigan, Hollywood film endüstrisinin dışında bir şeyler yapmanın hiç de kolay olmadığını, uluslararası film şirketlerinin bağımsız sinemacıların fikirlerine kapalı olduklarını ifade etti. “Ya ticari film yapımı işine gireceksiniz ve büyük paralar kazanacaksınız ya da benim gibi az parayla film yapıp bundan mutlu olmayı ve hayallerinizi gerçekleştirmeyi deneyeceksiniz” diyen Hartigan, yaptığı işten büyük keyif aldığını, yeni filmi için çalışmalara başladığını ifade etti.

Konferansta öğrencilerin ve öğretim elemanlarının sorularını da cevaplayan Hartigan, film okulunda okuduğu halde her şeyi kendi kendine öğrendiğini, okulun kendisine pek bir şey katmadığını söyledi. Kıbrıs doğumlu olan Chad Hartigan, çocukluğunun bu ülkede geçtiğini, tekrar Kıbrıs’ta bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu da ifade etti. İleride Kıbrıs’ta da bir film yapabileceğini belirten Hartigan, öğrencilere, yaptıkları filmler reddedilse bile hayallerini gerçekleştirmeleri için yılmadan çalışmalarını öğütledi.