İçeriğe git

1. Ulusal Doğu Akdeniz Beslenme ve Diyetetik Kongresi DAÜ’de Başladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından düzenlenen I. Ulusal Doğu Akdeniz Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 7 Aralık 2023 Perşembe günü, saat 09:30’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda düzenlenen açılış töreninin ardından başladı.

Kongrenin açılış töreninde DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkan Vekili Ersun Kutup, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Osman M. Karatepe, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği Başkanı Hidayet Ağören, Sağlık Bilimleri Fakültesi dekan yardımcıları, bölüm başkanları, öğretim üyeleri ile çok sayıda katılımcı yer aldı.

“Kongreden Büyük Heyecan Duyuyoruz”

Açılışta konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Emine Yıldız katılımlarından dolayı herkese hoş geldiniz diyerek, gerçekleştirilecek olan söz konusu kongreden büyük heyecan duyduğunu bildirdi. Prof. Dr. Yıldız, DAÜ’nün kurumsal yapısı ve KKTC’nin en donanımlı üniversitesi olması nedeniyle gururlandığını belirterek, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Türkiye’den birçok meslektaşının da desteğini aldıklarını aktaran Prof. Dr. Yıldız, verimli bir kongre geçmesini temenni etti.   

Ardından konuşan Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Ceren Gezer konuşmasına Beslenme ve Diyetetik Bölümü hakkında verdiği bilgiler ile başlayarak, Bölümün SABAK Akreditasyonuna sahip olduğunun da altını çizdi. Kongrenin gelişim süreçleri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Gezer, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, kongrenin güzel geçeceğine inandığını bildirdi.

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç gerçekleştirdiği konuşmasında Fakülte hakkında bilgiler vererek, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin ülkeyi sağlık bilimleri alanında daha ileriye götürmek için sağlık bilimciler yetiştirmeyi misyon edindiğini bildirdi. Sağlık alanının sürekli gelişme istediğini aktaran Prof. Dr. Malkoç, bu bağlamda fakülte olarak çalışmaların her zaman devam ettiğinin altını çizdi. Kongreye destek olan herkese teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Malkoç, yoğun tempolarına rağmen kongreye katılan tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Malkoç, kongrenin bilimsel açıdan bol paylaşımlı ve verimli geçmesini temenni etti.

“DAÜ Ülke Yükseköğretiminin Gelişmesinde Başrol Oynuyor”

DAÜ Rektörlüğü adına konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. Osman M. Karatepe DAÜ’nün KKTC’nin yasa ile kurulmuş ilk ve tek devlet üniversitesi olduğunun altını çizerek, DAÜ’nün ulusal ve uluslararası birçok kongreye ev sahipliği yaparak ülke ve bölge yükseköğretiminin gelişmesinde başrol oynadığını vurguladı. Öğrencilerin en üst düzeyde yetişmeleri için sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere önem verildiğini aktaran Prof. Dr. Karatepe, DAÜ’nün dünyada sayılı üniversiteler arasında yer aldığını vurguladı. Prof. Dr. Karatepe, topluma hizmet konusunda DAÜ’nün büyük sorumluluklar üslendiğini belirterek, uluslararası sıralama kuruluşları tarafından da kalitesinin tescillendiğini aktardı. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin 2018 yılında ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek Avrupa Sağlık ve Rehabilitasyon Yükseköğretim Enstitüleri Konsorsiyumu’na kabul edildiğini aktaran Prof. Dr. Karatepe, KKTC ve TC’de söz konusu konsorsiyuma üye olan tek üniversite olma özelliği taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Karatepe, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek kongrenin verimli geçmesini temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından yurtdışında olduğu için etkinliğe katılamayan DAÜ VYK Başkanı Dr. Erdal Özcenk’in gönderdiği mesaj okundu. Dr. Özcenk mesajında şu ifadelere yer verdi: “Eminim ki bu kongre, alanın önde gelen uzmanlarını bir araya getirerek bilgi paylaşımını teşvik edecek, yeni buluşlara zemin hazırlayacak ve geleceğin beslenme trendlerini tartışma fırsatı sunacaktır. Kongre vesilesiyle, beslenme ve diyetetik alanındaki yeniliklere katkı koyacak olan tüm katılımcılara teşekkür eder, kongremizin verimli ve başarılı geçmesini temenni ederim.”

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen müzik dinletisi sonrasında Prof. Dr. Mehtap Malkoç oturum başkanlığında, Dr. Cemal Cevheroğlu, Yrd. Doç. Dr. Müjgan Öztürk, Öğretim Görevlisi Gülcan Dürüst Sakallı ve Uzm. Fzt. Hayriye Tomaç’ın katılımı ile “Bariatrik Cerrahi ve Multidisipliner Yaklaşımlar” konulu ilk oturum gerçekleştirildi.  Kongrenin ilk gününde “Beslenme Modelleri ve Mikrobiyota”, “Diyet ve Beslenme: Farklı Yaklaşımlar” ile “Polifenoller ve Beslenme” konularında oturumlar yapıldı.

Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili güncel konuların, alanında uzman konuşmacıların katılımıyla düzenlenen I. Ulusal Doğu Akdeniz Beslenme ve Diyetetik Kongresi 9 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek. Kongre süresince “Obezite Mercek Altında”, “Çocukluk Çağı Obezitesi”, “Inflammation and Nutrition”, “Gut Microbiota, Nutrition and Cancer” konularında oturumlar ile “Beslenme ve Diyetetik Eğitimi: Öğrenci, Mezun, Meslek Örgütü ve Akademik Başarı” konulu mezun ve öğrenci buluşması ile sözel bildiriler gerçekleşecek.