İçeriğe git

Medikal Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) (M.S., 1 - 1.5 Yıl)

Dersler hakkında detaylı bilgi almak için bölüm ve/veya fakülte ile iletişime geçebilirsiniz.

BIOL501 Moleküler Biyoloji ve Genetik:

Bu ders detaylı olarak ökaryotik gen ifadesi ve düzenlenmesini, ayrıca ökaryotik hücresel süreçlerin incelenmesini içerir. Genom, transkriptom ve proteom düzeyindeki bilgiler ile epigenomik bilgiler tartışılır. Özellikle insan genomu detaylandırılır. Konuyla ilgili etik, yasal ve sosyal konulara değinilir.

BIOL502 Biyoteknolojinin Temelleri:

Bu ders öğrenciyi biyoteknolojinin temel kavramlarıyla buluşturur. Biyoteknolojinin tarihi, gelişimi ve biyoteknolojik ürünlerin günümüzdeki kullanımları incelenmekle beraber seçmeli derslerin temelleri de oluşturulur.

BIOL503 Genom editleme ve Gen Terapisi

Bu derste genetik mühendislik, genetik ve genomik düzenleme ile ilgili teknolojiler işlenir. Alandaki en son gelişmelerle beraber gelecekteki potansiyel kullanım alanları tartışılır.

BIOL504 İleri Düzey Moleküler Hücre Biyolojisi

Bu ders moleküler hücre biyolojisinin daha detaylı analizini ve hastalık mekanizmasını anlamadaki önemini inceler.

BIOL506 Moleküler ve Medikal Biyoteknoloji

Moleküler hücre biyolojisi ve genetiğin medikal uygulamaları incelenir. Derste güncel araştırma sonuçları tartışılır ve öğrencilerin eleştirel analizlerle bilimsel makaleleri incelemeleri sağlanır. Konuyla ilgili etik, yasal ve sosyal konulara değinilir.

BIOL507 Tanı ve Terapide Medikal Biyoteknoloji

Bu derste hastalık tanısı ve hastalık tedavisinde kullanılan biyoteknolojik araçların gelişimi ve ilerlemesi tartışılır. Protein bazlı ürünler, nükleik asit, hücre ve doku tabanlı biyolojik ürünler derste daha detaylı olarak incelenerek karşılaştırılır.

BIOL508 Biyomarkerler ve İlaç Geliştirme

Bu ders hastalık teşhisi ve risk değerlendirmesi için kullanılabilecek biyo-işaretlerin tanımlanması ve deteksiyonu konularını içerir. Potansiyel moleküler ilaç hedefleri ve bu hedeflerin ilaç gelişiminde nasıl kullanılabileceği konuları işlenir.

BIOL509 Asiste Üreme Teknolojilerinde Biyoteknoloji Uygulamaları

Üreme tıbbı alanındaki tarihsel değişikliklerle beraber yardımcı doğum teknolojisindeki gelişmeler tartışılır. Özellikle yardımcı doğum tekniklerindeki gelişmeler ve en yeni keşifler analiz edilir. Buna ilaveten implantasyon öncesi geretik tanı ve tarama metodları incelenir.

BIOL511 Biyoteknolojide Etik

Üreme, insan genetiği gibi konularla bağlantılı biyoteknolojik metotların oluşturduğu hukuki ve etik konularla beraber etik ve yasal muhakemelerin nasıl yapılacağı konularını içerir.

BIOL512 Aşılar ve Bağışıklık

Bu ders moleküler araçların ve buluşların aşı yapımı endüstrisinde nasıl kullanılabileceğini ortaya koyar.

BIOL513 Epigenetik ve Epigenomik

Epigenetik biyolojide en hızlı gelişen alanlardan bir tanesidir. Bu ders epigenetik ve epigenomikteki en yeni gelişmeleri kapsamakla beraber, epigenetiğin insan sağlığındaki daha geniş etkilerini inceler. Sağlığın sosyal belirleyici etkenlerine atıfta bulunulur. Ders ayrıca etik, yasal ve sosyal konular da ele alınır.

BIOL514 Biyoteknolojide Biyoenformatik Uygulamaları

Biyoteknoloji alanında ve biyoteknolojinin gelişiminde biyoenformatik değişik alanlarda ciddi bir rol oynar. Bu derste biyoenformatiğin biyoteknolojinin gelişimindeki rolü ve etkisi tartışılacaktır.

BIOL515 Deniz Biyolojisinde Biyoteknoloji Uygulamaları

Bu derste farmasötik ve tarımsal alanlar gibi geniş bir yelpazede önemli olan, daha verimli, daha çevre dostu endüstriel işlemlerin ve çevre ıslahında önemli deniz organizmalarının biyoteknolojik kullanımlarını tanıtmayı hedefler.

BIOL521 Moleküler Biyoteknoloji Laboratuvar Uygulamaları

Ders, öğrencilere moleküler biyoteknoloji alanında yaygın olarak kullanılan moleküler teknikler (kompetant hücre hazırlanması, bakteriyel transformasyon, plazmit veya genomik DNA izolasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu vb.) hakkında temel bilgiler sağlar. Öğrencilere, laboratuvar güvenliği ve çalışma kuralları detaylı olarak anlatılır. Ayrıca, bu ders öğrencilerin veri toplama, bilimsel rapor yazma ve en son kullanılan laboratuvar tekniklerini tanıma gibi günümüzün bilimsel araştırmalarının gerektirdiği becerileri geliştirmelerini sağlar

BIOL581 Final Projesi I:

Bu derste, öğrenciler bireysel olarak, bir öğretim üyesi süpervizörlüğünde, laboratuvarda bir araştırma (wet-lab – deneysel çalışma) projesine başlarlar. Araştırmanın literatür taraması ve ön deneysel çalışmaları bu ders kapsamında tamamlanır.

BIOL582 Final Projesi II:

Bu derste, öğrenciler bireysel olarak, bir öğretim üyesi süpervizörlüğünde, BIOL581 Final Projesi I dersi kapsamında başlamış oldukları ve laboratuvarda yürüttükleri araştırma projesine (wet-lab – deneysel çalışma) devam edip, bu projeyi tamamlar ve sonuçlarını yazılı ve sözlü olarak sunarlar.

BIOL599 Dönem Projesi:

Öğrenci seçmiş olduğu bir konuda yarıyıl projesini hazırlayacaktır.

Detaylı bilgi için https://fas.emu.edu.tr/tr/bolumler/biyolojik-bilimler adresini ziyaret ediniz.