İçeriğe git

DAÜ’de Deprem Sonrası Rahatsızlıklar ve Güçlükler İrdelendi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü, Öğrenci Kulüpleri Birimi ve District 135 Kuzey Kıbrıs Lions Kulüpleri Yönetim Çevresi iş birliğiyle “Deprem Sonrası Gelişebilecek Organik Rahatsızlıklar ve Psikolojik Güçlükler” adı altında bir seminer düzenlendi. DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Şampiyon Melekler Amfisi’nde düzenlenen seminere Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Yasin Yurt ile Yrd. Doç. Dr. Asiye Yeter Başaran, District 135 Kuzey Kıbrıs Lions Kulüpleri Genel Yönetmeni Ln. Fikret Şendil, akademisyenler, lionlar ve öğrenciler katıldı.

 

“Deprem Sonrası Gelişebilecek Organik Rahatsızlıklar ve Psikolojik Güçlükler” adlı seminerde Girne Amerikan Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Cenkler ve DAÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi Başkanı Dr. Psk. Fatoş Özeylem Küçük birer sunum gerçekleştirdiler.

 

Dr. Hüseyin Cenkler, deprem sonrası gelişebilecek organik rahatsızlıklardan bahsettiği sunumunda, depremde enkaz altında kalan bireylerde ortaya çıkabilecek hastalıklardan söz etti. Cenkler, ayrıca özellikle böbrek yetmezliği, teşhisi, tedavisi ve hastalık için alınması gereken tedbirler hususunda önemli bilgiler verdi.

 

DAÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi Başkanı Dr. Psk. Fatoş Özeylem Küçük ise söz konusu seminerde depreme maruz kalmak ile ilişkili psikolojik güçlükleri katılımcılar ve sağlık öğrencileri ile paylaştı. Dr. Psk. Küçük, depremin hangi sebeplerle bireysel ve kolektif psikolojik güçlüklere yol açtığını, deprem sonrası en sık oluşabilecek psikolojik güçlüklerin neler olduğunu ve psikolojik müdahalelerin nasıl düzenlendiğini anlattı. Deprem sonrası bireylerin aşamalı olarak verdiği duygusal, bilişsel, fiziksel ve sosyal tepkileri açıklayan Dr. Psk. Küçük, deprem sonrası oluşabilecek psikolojik güçlüklerin Türkiye ve farklı ülkelerdeki yaygınlığına dair bilimsel veriler ve son olarak depreme doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalmış olan bireylerin hangi durumlarda profesyonel yardıma yönlendirilmesi gerektiğine dair bilgiler paylaştı.

 

Seminer sonrası Dr. Hüseyin Cenkler ve Dr. Psk. Fatoş Özeylem Küçük’e katkılarından dolayı, Sosyal ve Kültürel Aktiviteler Müdürlüğü Öğrenci Kulüpleri Birimi Sorumlusu Çiğdem Duvarcı tarafından plaket takdiminde bulunuldu.