İçeriğe git

‘Balık düşünmez! Çünkü balık her şeyi bilir’

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü yüksek lisans öğrencileri Doç. Dr. Senih Çavuşoğlu yönetiminde Atölye Çalışması-I dersi kapsamında “Fish doesn't think because..Fish knows everything" - "Balık düşünmez çünkü.. O her şeyi bilir" adı altında sanatsal etkinlik gerçekleştirdi.

Öğrenciler alışılmışın dışında, beklenmeyen yerlerde, beklenmeyen zamanlarda insanların karşısına çıkarılan ve ‘Gerilla Sanatı’ diye adlandırılan ışık gölge unsurlarını kullanarak yazılı/görsel şablonlardan oluşan çalışmalar hazırladılar.

Gerilla Sanatı yapısı gereği genellikle sosyal,  politik içerikli konuları ele alıp bildirimlerde bulunur ve fikirler paylaşır. Öğrenciler Bosnalı yönetmen Emir Kusturica'nın “Arizona Rüyası” filminden yola çıkarak, filmde geçen "Fish doesn't think, because fish knows everything" - "Balık düşünmez, çünkü o her şeyi bilir" repliği üzerinden ilginç, yaratıcı çalışmalar ortaya koydular. Çalışmalar 7 Aralık 2016 tarihinde Gazimağusa Halk Plajı’nda gün boyu sergilendi.

‘Balık düşünmez! Çünkü balık her şeyi bilir’

Evet üstünde ‘düşünmeye’ değer…

DAÜ Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkan Vekili Doç. Dr. Senih Çavuşoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Aslında bu, anı daha fazla yaşamak üzerine kurulu bir içsel yolculuk.Yani ne geçmişte olmak ne de gelecekte olmak, endişe ve korku içinde olmadan, anda kalıp tek gerçek olan “o anı” yaşamak. Düşünmemek, taşınmamak, fazla hesap yapmamak, hafızaya; yani doğduğumuz andan itibaren biriktirdiğimiz kodlara, klişelere veya kalıplara gereksinim duymadan yaşamak. O anda kalabilmek…Geçmiş deneyimlere gerek duymadan, ama her şeyi bilerek anı yaşamak.

Yaşamın içinde düşünmeden düşünmeye gerek duymadan yaptığımız bir dolu şey var aslında. Nedeni mi? Çünkü  altlarında korku yok!

Balık düşünmez çünkü her şeyi bilir…

Evet insan düşünür çünkü. Çünkü korkuları devreye girer. Altı korkuyla dolu binbir düşünceler içinde sürekli yeni ve eğreti roller biçer kendine ve öyle yaşar.