İçeriğe git

DAÜ'de Osman Sınav'ın Öğrencilerinden Muhteşem Gala

Danışmanlığını ve eğitmenliğini usta yapımcı ve yönetmen Osman Sınav’ın yapmış olduğu Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Radyo, TV ve Sinema Bölümü öğrencilerinin bitirme projeleri kapsamında hazırladıkları kısa filmler, görkemli bir gala ile izleyici karşısına çıktı. Senaristliğini ve yönetmenliğini Ebru Akıncı’nın yapmış olduğu “Zaman”, jüri tarafından en iyi film seçildi. Akıncı, bu başarısıyla Osman Sınav’ın yanında staj yapma şansını yakaladı.

DAÜ İletişim Fakültesi Mor Salon’da gerçekleştirilen galanın jüri üyeleri; Yönetmen Osman Sınav, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Metin Ersoy, Radyo TV ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahire Efe Özad, Bölüm Başkan Yardımcısı Ahmet Goran, Yüksek Lisans ve Doktora Koordinatörü Doç. Dr. Tutku Akter, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pembe Behçetoğulları, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yetin Arslan, Öğretim Görevlisi Pembe Tölük, Öğretim Görevlisi Barçın Boğaç ve Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürü Meryem Çavuşoğlu Özkurt’tan oluştu.

Organizasyonun açılış konuşmasını Radyo TV ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahire Efe Özad yaptı. Doç. Dr. Özad, “Bu güzel galaya iştirak eden tüm katılımcılara, değerli akademisyen arkadaşlarıma, öğrencilerimize ve bu alanda duayen olan Osman Sınav’a öğrencilerimize sunmuş oldukları katkı, emek ve fedakarlıkları için teşekkür ederim” dedi.

Galadan önce ödüllü film “Evimiz” gösterildi

Etkinlik, öğrenci filmlerinden önce DAÜ İletişim Fakültesi araştırma görevlilerinden senaristliğini Engin Aluç’un, yapımcılığını ve yönetmenliğini ise Mert Yusuf Özlük’ün yaptığı, Yeşil Barış Hareketi 5. Kısa Film Yarışması’ndan ödüllü kısa film “EVİMİZ” adlı yapımın gösterimi ile  başladı. Filmin başrol oyuncuları Hatice Çapkıner ve Edayla Eriş de izleyenler arasındaydı. Film ekibi tamamen DAÜ İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü mezunlarından oluşuyor.

Galada birbirinden değerli kısa filmler yarıştı

Öğrencilerin hazırlamış olduğu 23 eser arasından elenerek belirlenen; “Çark” (Yağmur Çelik), “Firkat” (M. Hürrem Kutay ), “İşsizlik” (Fırat Gürakansel), “Zaman” (Ebru Akıncı), “İşte Damat Geliyor” (Emre Demirören), “İyilik” (Nurin Gasimov, Afet Süleymanova, Melek Hüseyinzade), “Kendine Yabancı” (Zehra Bilgiç, Selda Bilgiç), “Kırmızı Balon” (Ali Merdan Doğan), “Eksik Yanım” (Nurseli Korucu), “Viran” (Beste Özdağ ) adlı birbirinden güzel 10 kısa filmin gösteriminin yapıldığı ve yarıştığı organizasyonda kazanan film, senaristliğini ve yönetmenliğini Ebru Akıncı’nın yaptığı “Zaman” adlı eser oldu. “Çark” ve “Firkat” adlı filmler ikinciliği paylaşırken, üçüncülüğe ise “İşsizlik” adlı eser layık görüldü.

“Bu benim ibadet ediş şeklim”

Ödül töreninin ardından galada söz alan usta yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, konuşmasında öğrencilerine ortaya koymuş oldukları emeklerinden ötürü teşekkür ederek, sinemanın tüm sanatların üzerinde tepede yer aldığını belirtti. Tanrı’nın kendisine sinema alanındaki yetisini, bilgi ve birikimini aktarması için verdiğini dile getiren Sınav, “Sinema benim ibadet ediş şeklim. Bünyemde barındırdığım bilgi ve birikimimi gençlerle paylaşmak için burada bulunuyorum. Başka türlü mahşerde hesap veremem” dedi.

“Gerçekliğin inşaasını bugün artık sinema yapıyor”

Sinemanın gerçekliğe tanıklık edip anlatan bir görselleştirme sanatı olduğuna da değinen Sınav, “İnsanın kendisiyle ve medeniyetle ilk tanışması, kayaların ve mağara duvarlarının üzerine çizmiş olduğu görsellerdir. Rönesansın gerçekliğini de ressamların eserleri belgelemiştir. Günümüzde ise, gerçekliğin inşaasını bugün artık sinema yapıyor”, diyerek sözlerini noktaladı. Organizasyon, toplu fotoğraf çekiminin ardından, kokteyle geçilerek son buldu.