İçeriğe git

Türkiye – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’ndan DAÜ’ye Ziyaret

Türkiye – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Konya Milletvekili Orhan Erdem, beraberindeki heyetle birlikte Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. 12 Ocak 2024 Cuma günü, saat 16:30’da, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç’ın makamında gerçekleştirilen söz konusu ziyarette Dostluk Grubu’ndaki Türkiye Milletvekillerinin yanı sıra KKTC Milletvekili ve Türkiye – KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı Resmiye Canaltay, KKTC Milletvekilleri Erkut Şahali, Filiz Besim ve Oğuzhan Hasipoğlu, Gazimağusa Başkonsolosu İlyas Çetin, DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ VYK Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Danışmanı Anıl Kaya, Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Danışmanı Mesut Genç, DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Karatepe, Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, Prof. Dr. Ali Öztüren ve Prof. Dr. Sonuç Zorlu hazır bulundu.

Ziyarette ilk sözü alan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, heyeti üniversitede ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Kılıç, DAÜ’nün devlet üniversitesi ve devlete güç veren bir üniversite olduğunu belirterek, geçtiğimiz haftalarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) ziyaret ettiklerini, burada çok iyi karşılandıklarını ve ağırlandıklarını söyledi. Heyetin DAÜ’yü ziyaretinin kendileri için anlamının büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, DAÜ’nün devlet üniversitesi olarak bu gücü yanında hissederek sorunlarını aşacağını ve farklı bir vizyonla geleceğe yürümeye devam edeceğini ifade etti.

DAÜ VYK Başkanı Dr. Erdal Özcenk ise bir ay önce Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ziyaretlerinde çok güzel karşılandıklarını belirterek, "Yavru vatandan gelen bizlere bütün kapılar açıldı” ifadelerini kullandı. DAÜ’nün KKTC’nin incisi olduğunu söyleyen Dr. Özcenk, zaman zaman bazı krizlere girdiğini, son krizde yüksek enflasyon, pandemi ve depremin de etkileri olduğunu söyledi. Dr. Özcenk, “Biz bu krizin üstesinden geleceğiz. Biz evimizi tertipliyoruz. Tertipledikten sonra yolumuza devam edeceğiz. Kimseye tek kuruş borcumuz yok” dedi.

KKTC - TC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, KKTC Milletvekili Resmiye Canaltay ise gerçekleştirdiği konuşmasında DAÜ’nün Gazimağusa’nın en güzide kurumu olduğunu belirterek, kentin kalkınmasında DAÜ’nün önemine işaret etti. “Kuzey’de de Güney’de de böyle başka bir üniversite yok” diyen Canaltay, DAÜ’nün çok daha parlak günlere ulaşmasını arzu ettiklerini, Bütçe Komitesi’nde de milletvekilleri olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini vurguladı. Üniversitelerin ülke için çok büyük önemi olduğunu aktaran Canaltay, ülke kalkınmasında üniversitelerin bilim ışığının ülkeye yayılmasının ayrı bir önem kazandığını vurguladı.  

TC - KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Konya Milletvekili Orhan Erdem de, Kuzey Kıbrıs’ın güçlenmesinde ve uçuşa geçmesinde kanatlarından bir tanesinin eğitim olduğunu belirterek, bu konuda da çok güzel adımlar atıldığını, 100 binlere varan öğrenci sayısına ulaşıldığını kaydetti. Diğer kanadın ise turizm olduğunu bildiklerini söyleyen Erdem, “Eğitimin her zaman yanında oluruz. Hele KKTC konuları çok daha hassas olarak bizi ilgilendirir” dedi.

DAÜ hakkında detaylı bilgilerin verildiği ziyaret sonunda Orhan Erdem, Prof. Dr. Kılıç’a hediye takdiminde bulunurken, Prof. Dr. Kılıç ise Orhan Erdem’e Kıbrıs’a özgü ipek işi pano hediye etti. DAÜ VYK Üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler Danışmanı Anıl Kaya ise Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş’a hediye takdiminde bulundu.