İçeriğe git

İlk 1000'de 9 DAÜ'lü Akademisyen

Merkezi İspanya’da bulunan ve İspanya’nın en büyük kamu araştırma kuruluşu olan Milli Araştırma Konseyi (CSIC) bünyesinde faaliyet gösteren merkez tarafından yürütülen ve dünyada faaliyet gösteren 20 binin üzerinde üniversite üzerinde araştırmalar yaparak liste hazırlayan “Webometrics”, Türk Üniversiteleri'nde faaliyet gösteren akademisyenlerin Google Akademik Alıntılarına (Google Scholar Citations) göre “İlk 1000” sıralamasını yayınladı.

Sözü geçen veriler Aralık 2014 ayının 3. haftası sırasında Türk üniversitelerinde (Türkiye, Avrupa/Asya) görev yapan araştırmacıların profillerinden elde edildi. Sıralama listesi BETA olup araştırmacıların Google Scholar Citations veritabanındaki gönüllü mevcudiyetleri doğrultusunda hazırlandı. Liste h-endeksine göre büyükten küçüğe göre sıralanan ve ikincil olarak toplam referans sayısı kriterine göre sıralanmış en iyi 1000 kişiyi kapsamaktadır. 

Söz konusu listenin 106. sırasında DAÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman M. Karatepe, 178. sırasında DAÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Demirel, 182. sırasında DAÜ Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nazim Mahmudov, 611. sırasında DAÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğtretim Üyesi Prof. Dr. Osman Kükrer, 631. sırasında DAÜ Fizik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Halilsoy, 764. sırasında DAÜ Ekonomi Bölümü’nde 2013 – 2014 Akademik Yılı’nda görev yapmış olan Öğretim Üyesi Doç. Dr. Antonio Rodriguez Andres, 825. sırada DAÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bela Vizvari, 888. sırada Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu ve 907. Sırada ise Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kömürcügil bulunuyor.

Google Akademik nedir? 

Google Akademik, akademik literatürde geniş çaplı arama yapmak için kolay bir yol sunmaktadır. Tek bir yerden birçok alanda ve kaynakta arama yapılabilen Google Akademik, akademik araştırma dünyasında en alakalı araştırmayı tanımlamanızı kolaylaştırır.

Google Akademik’in özellikleri ise tek bir kullanışlı yer üzerinden farklı kaynakları arama, bilimsel yazıları, özetleri ve alıntıları bulma, kütüphane yardımıyla ya da web üzerinden yazının tamamına erişme ve herhangi bir araştırma alanındaki başlıca bilimsel yazılar hakkında bilgi edinme olarak sıralanıyor.

Makaleler nasıl sıralanır?

Google Akademik, makaleleri araştırmacıların yaptığı gibi sıralamayı amaçlamaktadır; yani her bir makalenin tam metnini, yazarını, makalenin hangi yayında göründüğünü ve akademik literatürde yazıdan ne kadar sık alıntı yapıldığını hesaba katmaktadır. En alakalı sonuçlar her zaman ilk sayfada görünecektir.