İçeriğe git

DAÜ Öğrencilerinden Beton Kano

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Türkçe lisans bitirme projesi kapsamında son sınıf öğrenciler betondan yaptıkları kanoyu suda yüzdürmeyi başardılar.

Muzaffer Yaygın, Osman Ciyce, Emre Gedik ve Serkan Kopsen’den oluşan öğrenci grubunun, tamamen ellerindeki olanaklardan faydalanarak yaptıkları ve "Othello" ismini verdikleri kanonun Glapsides göletindeki ilk yüzdürme denemesine bölümden öğretim üyeleri ve personel büyük ilgi gösterdi. Öğrenciler, yaklaşık 6 metre boyunda, 80 santim genişliği ve 40 santim yüksekliğinde olan kanonun yapımında yaklaşık 300 kg. beton ve 20 kg. demir kullanıldığını ve kullanılan betonun hafif beton olduğunu belirttiler. Öğrenciler kanonun tasarım ve yapımının yaklaşık 5 ayda gerçekleştiğini dile getirdi.

Bir dönemlik bir çalışmanın emeğini paylaşmaktan mutlu olduğunu vurgulayan öğrenciler, yorucu ve yoğun günlerden geçtiklerini de sözlerine ekledi. Haftada 4-5 gün laboratuvarda deney yaptıklarını anlatan öğrenciler, ekip halinde bu projeyi yapmaktan çok mutlu olduklarını söylediler. Bitirme Projesi kapsamında yapılan bu proje DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Eren’in koordinatörlüğünde gerçekleşti. Dört öğrencinin projesini denetleyen Prof. Dr. Eren, başarılarından dolayı öğrencilerini tebrik etti. İkinci kez bu projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Eren, bu projenin birincisinin 2012 yılında hayata geçirildiğini kaydetti. Aynı zamanda Prof. Dr. Eren, yurt dışındaki üniversitelerde de beton kano projesi yarışmaları olduğunu ve DAÜ’de gerçekleştirilen proje ile yeterli kaynak bulunması halinde bu tür yarışmaların düzenlenmesi yönünde önemli bir adım atmış olduklarını belirtti. Kanonun yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Eren, bu tür projelerin ekip işi olduğunu ve azim ve çalışma ile yapılamayacak hiç bir şeyin olmadığını belirtti.