İçeriğe git

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dünya Down Sendromu Günü ile İlgili Açıklamalarda Bulundu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora Dünya Down Sendromu Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Gökçora yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Birleşmiş Milletler, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 21 Mart'ı resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımıştır. Bunun sebebi, Down Sendromlu bireylerin 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olmasıdır. Yani, çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, diğer bir deyişle, toplamda 47 kromozoma sahip olmasıdır. Her yıl, 21 Mart günü tüm dünyada binlerce insan renkli çoraplar giyerek Down Sendromu farkındalığı için çeşitli aktivitelerde bulunmaktadır. Dünya genelinde, 6 milyon birey bu genetik farklılığı taşımaktadır. Elimizdeki verilere göre, KKTC'de ise 300 Down Sendromu tanısı konmuş birey yaşamaktadır.

Down Sendromlu çocuklar, istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler ve zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu sebeple, düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar onlar için en önemli faktördür. Bunun dışında, normal çocuklara verilen ilginin iki kat fazlasına ihtiyaçları vardır. Onlarla birlikte kaliteli zaman geçirme, bol bol konuşma, şarkı ve müzik dinleme önemlidir ve onları sosyal ortamlara yani toplum içine dahil etmek gerekmektedir. Dolayısıyla, Down Sendromu tanısını çok erken, anne karnında koymakla işe başlanmalı ve bu şekilde karşılaşılabilecek zorluklar açısından önlem alınmalıdır. Önlem alındığı takdirde, örneğin doğumdan itibaren sabırla yaklaşıldığı, yakın büyüme gelişme takibi yapıldığı, bilinçli bir eğitim sağlandığı takdirde görevlerine sadık, titiz, düzenli, hayata bağlı, neşeli ve sevimli bireyler pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler.

Bu bireylerin potansiyellerini tam olarak geliştirebilmeleri ve kendilerine yeterli bir yaşam sürdürebilmeleri için ailelerine, arkadaşlarına ve toplumun duyarlılığına ihtiyaçları vardır. Onlara engelli olarak algılama bakış açısını değiştirmeyi ve Down Sendromu'nun ne olduğunu kavrayarak doğru yaklaşılmasını umut ediyoruz.

Down Sendromlu bireyleri topluma katmak meşakkatli bir yol gibi görünse de gördüğümüz örneklerde alınan sonuçlar, onların yeteneklerini göz ardı etmenin ne kadar yanlış bir yaklaşım olduğunu tekrar tekrar bize hatırlatıyor. Umudum, Down Sendromlulara daha sağlıklı bir çevre yaratabilmektir. Bu da her şeyde olduğu gibi bilinçlenmekle başlar. Unutmayalım ki, “Down Sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Down Sendromlu çocukların, ilaca değil ilgi, sevgi ve özel eğitim desteğine ihtiyaçlara vardır!”

Down Sendromu Farkındalık Sempozyumu Gerçekleştirilecek

Öte yandan DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, KKTC Sağlık Bakanlığı ve Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi iş birliğinde Girne Inner Wheel sponsorluğunda, 22 Mart 2019 Cuma günü, saat 17:30’da Lefkoşa Bedesten’de Down Sendromu Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirilecek.

Kokteyl ile başlayacak olan söz konusu sempozyumda açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Gökçora “Down Sendromu Farkındalığı”, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ali Yalçın “Down Sendromu ve Doğum”, Gelişimsel Pediyatri Yan Dal Uzmanı Uzm. Dr. Doğa Ceren Tekgüç “Down Sendromunda Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel Değerlendirme, İzlem ve Erken Destek”, Uzm. Dr. Erdem Beyoğlu “Çocuk Psikiyatrisi Açısından Down Sendromu”, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Uzm. Psikolog Naife Sevdalı Zaim “Down Sendromu ve Psikoloji”, DAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Akalın “Down Sendromu ve Özel Eğitim” konulu sunumlar gerçekleştirilecek. Etkinlik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Bayraklı’nın Down Sendromu Farkındalık Videosu gösterimi ve ardından gerçekleştirilecek olan soru-cevap bölümü ile sona erecek.