İçeriğe git

Şinasi Tekman Heykel Sergisi ve Kitap Tanıtımı

Başlangıç:
Bitiş:
Yer:
Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ – KAM) ve Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA), 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde, 2005’te yaşama veda eden, “İlk Kıbrıslı Türk Heykeltraş” olarak da bilinen Şinasi Tekman ile ilgili heykel sergisi ve hakkında yayımlanan kitap tanıtımı ile sanatseverlerle buluşuyor.

15 Nisan Dünya Sanat Günü dolayısı ile etkinliğin ilki, Gazimağusa Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı - Küçük Sergi Salonu’nda yer alacak. 15 Nisan 2016 Cuma günü, saat 18:00‘de açılışı DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam tarafından yapılacak olan sergi ve kitap tanıtımı ile başlayacak olan etkinliğin ikincisi ise 6 Mayıs 2016 Cuma günü, saat 19:00’da, EMAA Başkent Sanat Merkezi’ndeki sergi ve kitap tanıtımı ile gerçekleştirilecektir. 

Sergi küratörü ve kitap yazarı Zehra Şonya, sanatın önemine dikkat çekilmesi, toplumla olan ilişkisinin artması, paylaşılması, değerinin farkına varılması, yayılması ve benimsenmesi açısından 2012 yılında, Dünya Sanat Günü olarak ilan edilmiş olan 15 Nisan’da, 2005 yılında kaybedilen ve fakat eserleri ve geriye bıraktığı miras ile hala yaşayan Sinasi Tekman’la ilgili çalışmaların yeniden gün yüzüne çıkarılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Zehra Şonya, sanatçıların miraslarını korumak, gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarmak, araştırmacılar için kaynak oluşturmak ve görünürlüklerini artırarak değerlerini teslim etmek amacı doğrultusunda çalışmaların sürdürülmekte olduğu DAÜ-KAM Görsel Sanatlar Arşiv Projesi kapsamında, kitap çalışmasının amacına ulaştığını ifade etti. 

Sergi, Tekman Ailesi’nin DAÜ ile yaptığı protokol kapsamında 220 adet heykelden oluşan Tekman Kolleksiyonu’ndan seçilerek hazırlanmıştır. Ayrıca kitapla ilgili DAÜ-KAM arşivinde bulunan çok sayıda orjinal belge ve doküman da sergiye dahil edilmiştir.

1933’de Yiğitler (Arçoz) köyünde doğan Şinasi Tekman, toplumda eğitimci ve yönetici olarak yer etmiş, buna  rağmen, çok yönlü kişiliği ve uğraşları ile (kolleksiyonculuk, şarapcılık, arıcılık vb.)  sanatın bir çok alanında (şii, fıkra, öykü, tiyatro, fotoğraf) eserler vermiş ve özellikle hayatının sonuna kadar devam eden heykel alanındaki çalışmaları ile bilinmiştir.

Sergi 15 – 29 Nisan tarihleri arasında, hafta içi 10:00 – 13:00 / 14:00 – 16:00 saatleri arasında, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı - Küçük Sergi Salonu’nda izlenebilecek.