İçeriğe git

DAÜ–KAEM'den Önemli Çalıştay

Başlangıç:
Bitiş:
Yer:
BEA 5

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Yerel ve Merkezi Yönetim ve Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü ve Sorumlulukları Çalıştayı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi (DAÜ-KAEM) “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Yerel ve Merkezi Yönetim ve Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü ve Sorumlulukları Çalıştayı” düzenliyor. 12 Mart 2014 Çarşamba günü, saat 09:00’da, KKTC Meclis Başkanı Dr. Sibel Siber’in katılımı ve açılış konuşması ile başlayacak olan çalıştay DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi BEA 5 numaralı salonda gerçekleştirilecek. Çalıştay, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde karşılaşılan sorunların tespiti oturumunun ardından kök sorunların tespiti ve önceliklendirilmesi grup çalışmaları ile devam edecektir. Grup çalışmalarını, tespit ve önceliklendirilmesi yapılan kök sorunları çözmeye yönelik politika ve eylem önerilerinin üretileceği oturumlar izleyecektir. Çalıştay, grupların ürettiği politika ve eylem önerilerinin paylaşıldığı oturumla saat 16.00’da son bulacaktır. Çalıştaydan elde edilen çıktılar katılımcıların onayına sunulduktan sonra DAÜ-KAEM tarafından raporlaştırılarak kamu oyuyla paylaşılacaktır. Çalıştay Dağlı Sigorta, Erel Company, Icy Su, Mağusa Kale Lions Kulübü ve The Management Centre of the Mediterranean katkılarıyla gerçekleştirilecektir. Çalıştayda merkezi ve yerel yönetimlerden, polis örgütünden, hukuk, sağlık, eğitim ve medya alanları ile sivil toplum örgütleri ve sendikalardan birçok önemli isim yer alacak.

DAÜ – KAEM’in çalıştayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kadına yönelik şiddet, özel ya da ailevi bir sorun değil, özünde cinsiyete dayalı olan, kadına, fiziksel, cinsel ve ruhsal zarar veren, toplum içerisinde ya da özel yaşamında kadının baskı görmesine ve özgürlüklerinin keyfi olarak kısıtlanmasına neden olan bir insan hakları ihlalidir. KKTC Meclisi 5 aralık 2011 tarihinde Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni (İstanbul Sözleşmesi) onaylayarak ilk adımı atmıştır.  DAÜ-KAEM olarak Sözleşmenin kabulünün kadına yönelik şiddeti engellemek konusunda sadece bir ilk adım olduğununun ve bu adımın ileriye götürülmesinde üzerimize düşen sorumluluğun farkındalığıyla 12 Mart 2014 tarihinde milletvekillerinin, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, hukuk ve sağlık uygulayıcılarının, güvenlik güçlerinin, akademisyenlerin ve sendikaların işbirliği ve desteğiyle  “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Yerel ve Merkezi Yönetim ve Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü ve Sorumlulukları” konulu kapalı bir Çalıştay düzenliyoruz. Çalıştayın amacı Kuzey Kıbrıs özelinde kadına yönelik şiddetin önlenmesinde karşılaşılan engellerin, sorunların tespiti, bunların aşılmasında kurum, kuruluş  ve örgütlerin rolü, sorumlulukları ve sorumluluk alanlarının netleştirilmesine yönelik politika ve eylem alanlarının belirlenmesidir.

İnanıyoruz ki kadına yönelik şiddetin önlenmesi, egemen iktidar ilişkilerinin yerini eşitlik aldığı zaman sağlanabilir. Kadınlar “öteki” değil, eşit ve özerk bireyler olarak görünür kılındığı sürece kadının şiddetten uzak yaşama hakkı tahsis edilebilir ve toplumsal alan bütün cinsler için daha onurlu, daha yaşanılır kılınabilir.”

Etkinlik Detayları (PDF)