İçeriğe git

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Büstü DAÜ’de Törenle Açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre tarafından Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’na hediye edilen Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstü, 14 Kasım 2023 Salı günü, saat 09:30’da, kongre sarayında düzenlenen törenle açıldı.

Törene; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Başkanı Dr. Erdal Özcenk, DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, Gazimağusa Belediyesi Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, DAÜ VYK Üyeleri Anıl Kaya, Ersun Kutup, Halil İbrahim Orun, Hasan Esen, DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Karatepe ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kızı Ender Denktaş Vangöl de katıldı.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Büstü DAÜ’de Törenle Açıldı 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, açılış konuşmaları öncesinde, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında gelen heyetlerin kabulündeki yoğunluk nedeniyle törene katılamayan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin mesajı okundu. Töre mesajında, “Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı, Mücadele Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü ve tüm aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anar, Cumhuriyet’imizin 40’ıncı yılının hayırlara vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

Dr. Süleyman Uluçay 

“Onur Duyuyorum”

Törende konuşan Gazimağusa Belediyesi Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, DAÜ’nün varlığı ve faaliyetlerinin yalnızca Gazimağusa kenti için değil, tüm ülke yükseköğretim sektörü açısından çok önemli olduğunu belirtti. Varoluş mücadelesinin gençler ve çocuklar tarafından giderek unutulmakta olduğunu aktaran Dr. Uluçay, çok zor zamanlarda topluma önderlik eden liderlerin unutulmamasının önemine işaret ederek, KKTC’nin 40’ıncı kuruluş yıl dönümünde Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstünün açılmasından onur duyduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Hasan Kılıç 

“Saygı ve Derin Bir Özlem İle Anıyorum”

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, DAÜ ile Gazimağusa Belediyesi ortaklığında kentin en önemli temel değerlerinden biri olan kongre merkezine Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstünü hediye eden Meclis Başkanı Zorlu Töre’ye teşekkür etti. Kongre sarayının pek çok uluslararası etkinliğe Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ismi altında ev sahipliği yapmasının manevi değerler özelinde çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Kılıç, KKTC’nin yasayla kurulan ilk ve tek devlet üniversitesi olan DAÜ’nün kurumsal kültürünün temel yapıtaşlarından birinin ise vefa olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Kılıç, DAÜ’nün ülkenin tarihi ve kültürel değerleri ile kahramanlarını her zaman koruma ve muhafaza etmeyi kendisine misyon edindiğinin altını çizerek, bu değerleri gelecek nesillere de aktarmanın en önemli görevlerinden biri olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kılıç Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı saygı ve derin bir özlem ile anarak, Cumhuriyet’in 40’ıncı yılını kutladı.

Dr. Erdal Özcenk 

“İsmini İlelebet Yaşatacağız”

DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Dr. Erdal Özcenk, Cumhuriyet’in 40’ıncı yılı kutlamaları kapsamında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstünü, ismini taşıyan kongre sarayının girişine yerleştirme şerefine erişmiş bulunduklarını belirtti. Dr. Özcenk, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın KKTC’nin temellerini atan, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin öncülerinden biri olarak tarihe geçtiğini vurguladı. Büstün gelecek nesillere Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın izinde yürüme sorumluluğunu hatırlatacağını belirten Dr. Özcenk, DAÜ olarak Rauf Raif Denktaş’ın ismini ilelebet yaşatacaklarını kaydetti. Dr. Özcenk, büstü DAÜ’ye hediye eden Meclis Başkanı Töre’ye teşekkürlerini ileterek, Cumhuriyet’in 40’ıncı yıl dönümünü kutladı. 

Dr. Özcenk konuşmasının ardından büstün açılışında katkıları olan ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile birkaç yıl çalışma şerefine erişmiş DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu Üyesi Anıl Kaya’yı kürsüye davet etti.

“Sayın Cumhurbaşkanım, Rahat Uyu”

Kaya, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’tan feyz almamanın ve etkilenmemenin mümkün olmadığını belirtti. Kurucu Cumhurbaşkanı’nın her konuşmasında ve nefesinde “Devlet, Millet, Bayrak ve Anavatan” diyerek topluma verdiği mesajlarında bu kavramların asıl varoluşun ana nedenleri olduğunun altını çizdiğini belirten Kaya, Rauf Raif Denktaş’ın kurmuş olduğu Cumhuriyet’in 40’ıncı yılında bu mutluluğu yaşamış olmanın sevinci içerisinde olduğunu aktardı. Kaya, sözlerini “Sayın Cumhurbaşkanım, rahat uyu. Kurmuş olduğun Cumhuriyet’in 40’ıncı yılında, Kıbrıs Türk Halkı sizleri bağrına basıyor, daha iyi anlıyor” diye sonlandırdı.

Ender Denktaş Vangöl 

“Keşke O Heyecan Devam Edebilmiş Olsaydı”

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kızı Ender Denktaş Vangöl, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın enerjisi ve halkına olan sevgisiyle ilgili anlatılacak çok şey olduğunu vurguladı. 40 yıl önce Cumhuriyet’in kurulmasının verdiği heyecanı ve inancı yaşamış biri olduğunu belirten Ender Denktaş Vangöl, bugünlere gelindiğinde, “Keşke o heyecan devam edebilmiş olsaydı” diye düşündüğünü aktardı. Devletin varlığının herkes için çok kıymetli olduğunu belirten Ender Denktaş Vangöl, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstünün açılmasıyla O’nun verdiği emeğin taçlandırıldığını ve bundan büyük bir onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Büstü DAÜ’de Törenle Açıldı 

Konuşmaların ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstünün açılışı kızı Ender Denktaş Vangöl tarafından gerçekleştirildi.

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Büstü DAÜ’de Törenle Açıldı