İçeriğe git

İç Mimarlık Öğrencilerinden Apostolos Andreas Manastırı'na Teknik Gözlem Gezisi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, 1997 yılından beri lisans ve 2010 – 2011 Akademik Yılı Güz Dönemi’nden bu yana ise, lisans programına ek olarak, tezli ve tezsiz olmak üzere, yüksek lisans eğitimi de vermektedir. DAÜ İç Mimarlık Bölümü, yüksek lisans programı çerçevesinde yürütülmekte olan INAR 506 ‘Renovation Practices – Yenileme Uygulamaları’ dersi kapsamında, tarihi yapıların korunması ve yenilenmesi ile ilgili kavramlar, hem  teorik olarak hem de yerinde teknik gözlem gezileri ile desteklenerek tartışılmaktadır.

Dersin yürütücüsü, İç Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Başarır önderliğinde, birçok farklı ülkeden yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrencileri bulunan dersin ilk teknik gezisi, UNDP tarafından yürütülmekte olan restorasyon çalışmalarının yapıldığı Karpaz bölgesindeki Apostolos Andreas Manastırı’na gerçekleştirildi.

UNDP’den özel izin alınarak gerçekleştirilen gezide, öğrenciler hem uygulamaları yerinde inceleme, hem de yerinde tartışma imkanı buldular. UNDP mimarlarının ve müteahhit şantiye mühendislerinin sürdürülen restorasyon çalışmaları ile ilgili verdikleri bilgiler eşliğinde gerçekleşen teknik gezi, hem projenin tarihi ve sosyolojik anlamları, hem de teorik bilgilerin uygulama aşamasında birebir gözlemlenmesi bakımından öğrenciler tarafından heycan verici bulundu.