İçeriğe git

DAÜ, Muratağa, Sandallar ve Atlılar İçin Mimari Yarışma Projesi Gerçekleştiriyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Tasarım Araştırma Merkezi (TASAR) Muratağa, Atlılar ve Sandallar için Mimari yarışma projesi gerçekleştiriyor. Yarışma; DAÜ, Mimarlık Fakültesi, TASAR Merkezi yürütücülüğü ve koordinasyonunda, KKTC Cumhurbaşkanlığı, DAÜ, KTMMOB-Mimarlar Odası ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin katkı ve destekleriyle gerçekleştirilecek.

5 Kasım 2015 tarihinde saat 10:00’da DAÜ Rektörlük Makamı Toplantı Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısı ile yarışmanın detayları kamuoyu ile paylaşıldı. Basın Toplantısına DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara, TASAR Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara, TASAR Yönetim Kurulu Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Pınar Uluçay, Doç. Dr. Zehra Öngül ve Yrd. Doç. Kamil Güley, Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır, Başkan Yardımcısı Hüseyin Güler ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi katıldı.

“Tarihe Sahip Çıkmak Düşmanlık Demak Değildir”

Söz konusu basın toplantısında konuşan DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Nedet Osam, öncelikle Muratağa, Atlılar ve Sandallar şehitlerini rahmetle andığını belirterek tarihin toplumsal değerlerin mihenk taşı olduğunu aktardı. DAÜ’nün toplumsal değerlerin bilincinde olan bir üniversite olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün herzaman toplumsal değerleri korunması ile ilgili üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Osam, tarihe sahip çıkmanın düşmanlık demek olmadığına değinerek acıların bir kez daha yaşanmaması için tarihin geleceğe ışık tuttuğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Osam, ileride her iki toplumun da yapılacak olan eserin önünde şehit düşenler anısına saygı ile durması temennisinde bulunarak söz konusu eserin her iki toplum için barışın simgesi olması dileğinde bulundu.

“DAÜ Toplumsal Konulara Duyarlı”

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara, DAÜ Mimarlık Fakültesi olarak böylesi anlamlı bir projeye katkı koymaktan dolayı memnun olduklarını dile getirerek DAÜ Mimarlık Fakültesinde verilen kaliteli eğitimin yanında DAÜ’nün çevre ve toplumsal konulara herzaman duyarlı davrandığını aktardı. Prof. Dr. Hoşkara, Muratağa, Atlılar ve Sandallar anıt mezar ve müze tasarım ile planlama konularının TASAR’ın bünyesinde ele alınacağını belirterek projenin kamuya hizmet projesi olduğunu vurguladı.

“Başvurular 7 Aralık 2015 Tarihine Kadar Devam Edecek”

TASAR Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Hoşkara Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmaları çerçevesinde, Muratağa  Atlılar ve Sandallar Şehitlikleri’nin açılıp kimlik tespitleri için DNA testlerinin yapılması ile ilgili çalışmaların başladığını belirterek DNA testlerinin sonuçlanmasının bir yılı aşkın bir süre alacağı düşündüklerini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, mevcut şehitliklerin yeniden düzenlenmesi ve şehitlerin üzerinden çıkan kıyafet ve eşyaların da sergilenebileceği bir müze binasının yapılmasının öngörüldüğünü belirterek daha başarılı sonuçlar elde etmek ve farkındalığı artırmak için yarışma yöntemini tercih ettiklerini bildirdi. 

Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, anıt mezarın yanısıra projede yaklaşık 300 metrekare büyüklüğünde bir de müze binasınınn söz konusu olduğuna vurgu yaparak yarışma ile ilgili şartnamenin 16 Kasım 2015 tarihinden itibaren Miamrlık Fakültesi’nden temin edilebileceğinin altını çizdi. Yarışmaya kayıtların 7 Aralık 2015 tarihine kadar devam edeceğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Hoşkara, 15 Ocak 2016 tarihine kadar yarışmanın sonuçlanmasının hedeflendiğini, 14 Ağustos 2016 tarihine kadar da projenin ilk inşaat etabının tamamlanmasının planlandığını vurguladı.

Gelecek Nesillere Aktarılması Önemli

Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır, şehitler ve gerçekleşen katliam hakkında bilgiler verdi. Aşır, tarihin gelecek nesillere aktarılmasının öneminden bahsederek şehitlerimize yakışır bir proje olması temennisinde bulundu. Söz konusu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Aşır, Kıbrıs Türk milletinin şehitlerini unutmayacağını vurguladı.

https://www.facebook.com/154036407950395/videos/1035044443182916/