İçeriğe git

DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi ile Mimarlık Fakültesi “Müzeler Haftası” ile İlgili Bildiri Yayınladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi ile Mimarlık Fakültesi, “18 Mayıs Müzeler Günü” ve “18 – 24 Mayıs Müzeler Haftası” ile ilgili ortaklaşa bir bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

Önceleri insanlığın geçmişe duyduğu merakla birlikte eski eserleri toplama ve sergileme amacı taşıyan ve de mitolojideki ilham perilerinden esinlenilerek adlandırılan müzeler, günümüzde artık sosyolojik, pedagojik, psikolojik içerikleri ile ayrı bir bilim dalı şeklinde insanlığa hizmet vermektedir.  

İnsanlığın geçmişine ve hatta geleceğine ışık tutan müzeler, arkeoloji-tarih, bilim, sanat bilincinin oluşmasında çok önemli bir paya sahiptir. Müzeler, geçmiş ve günümüz insan yaşantısı, belleği hakkında bilgi sahibi olabilmek amacıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken alanlar değil kurumlardır. Müzeler aracılığıyla insanlar kendi potansiyellerinin de farkında olabilmekte ve merak, keşfetme arzusuyla yaratıcı yanlarını ortaya koyabilmektedir.

18 Mayıs, Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından "Uluslararası Müzeler Günü" olarak kabul edilmiş olup, UNESCO tarafından da tüm Dünya'da 18 Mayıs  "Müzeler Günü" olarak ilan edilmiştir. Ülkemizde de Dünya genelinde olduğu gibi 18-24 Mayıs her yıl ‘’Müzeler Haftası’’ olarak kutlanmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde de gerek araştırma merkezlerimiz gerekse bölümlerimiz tarafından her yıl çeşitli toplumsal farkındalık etkinlikleri düzenlenmektedir. Ne yazık ki bu yıl Dünya genelinde yaşanan Covid-19 Pandemi ortamında, ilk önce insan sağlığı diyerek fiziksel olarak uygulanacak etkinlikler gerçekleştirilmeyecektir. Dileriz ki en kısa sürede tüm insanlık sağlık ve huzur ortamına kavuşur ve aydınlık günlerini yeniden yakalar.

Üniversitemiz bünyesinde, Fen ve Edebiyat Fakültesi ile Mimarlık Fakültesi iş birliğinde,  Sanat, Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü ve de Mimarlık Bölümü’nün ortaklığında geliştirilen “Koruma ve Restorasyon” ile “Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Alan Yönetimi” yüksek lisans programları mevcut yüksek lisans programlarımızla birlikte; ülkemizin zengin kültürel mirasının araştırılarak, korunmasını motive ederek gelecek nesillere aktarılması hedefinde yol almaktadır. Arkeoloji, tarih, restorasyon-konservasyon ve müzecilik alanlarında bilimsel ve kültürel devamlılık sağlamak gayesi ile çalışma yapan üniversitemiz, bundan sonraki yıllarda da yaptığı çalışmaları başta toplumumuz olmak üzere tüm insanlıkla paylaşmaya devam edecektir. DAÜ olarak tüm öğrencilerin ve insanlığın Müzeler Haftası’nı kutluyoruz.