İçeriğe git

DAÜ, Dünya Kültür Mirası Günü’ne Yönelik Atölye Çalışması Başlattı

Kültür varlıklarının korunması konusunda farkındalık yaratmak amacı ile, Doğu Akdeniz Üniversitesi Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) ve DAÜ Mimarlık Fakültesi bu yıl, dördüncü kez kutlayacakları 18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü etkinlikleri kapsamında, Canbulat Özgürlük Ortaokulu’ndan bir grup öğrenci ile birlikte atölye çalışması başlattı. Bu yılki atölye çalışması, müze eğitim programlarının tüm dünyada çeşitlenerek yaygınlaşması ve eğitimin önemli bir parçası olarak da okullara destek vermesi göz önünde bulundurularak, St. Barnabas Müzesi’nde, 31 Mart, 1 Nisan, 14 Nisan ve 16 Nisan 2014 tarihlerinde, dört aşamalı bir etkinlik olarak gerçekleştiriliyor.

Hazırlanan programla, öğrencilerin okulları dışında gerçek nesnelerle karşılaşması, hazır bilgi aktarımından çok, soru sordurarak verilmek istenen bilgilerle ilgili düşündürülmesi ve mümkünse cevapları kendilerinin bulmalarının sağlanması öngörülüyor. Bu çerçevede, 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde yer alan atölye çalışmalarında, kültür, kültür varlıkları ve önemi; müze, çeşitleri, önemi, neler barındırdığı, nasıl gezilmesi gerektiği konularına ilişkin soruların cevaplarının öğrenciler tarafından bulunması üzerinde durulmuştur. Tartışma sonrasında ise müze gezilerek, öğrencilerle arkeoloji üzerine konuşulmuş ve çıkan nesnelerle eski uygarlıkların yaşam şekli ve kültürlerin bağlantısı kavratılmaya çalışılmıştır. Ardından ise her çocuğun müzede beğendiği arkeolojik eseri çizmesi istenmiştir. Daha sonra çizimler üzerinde konuşulup modern sanatla ilgili örnekler incelenmiş ve kendi özgün nesnelerini yaratmaları istenmiştir. Çıkan ürünlerin bir araya getirilmesi ile de  kendi sanat müzeleri oluşturulmaya çalışılmıştır.

14 Nisan ve 16 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek atölye çalışmasında ise öğrencilerle İkon Müzesi gezilerek bilgi verilecektir. Ardından günümüzün ikonları üzerine konuşulacak ve ikon yaratımı kolaj tekniği ile gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin atölye çalışmalarında üretecekleri eserler ise, 18 Nisan 2014 Cuma günü, saat 11.00’de, DAÜ Mimarlık Fakültesi Renkli Bina’da sergilenecek ve öğrencilere sertifikaları verilecektir.

Dünya Kültür Mirası Günü Nedir?

18 Nisan tüm dünyada ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) örgütünün öncülüğünde ‘World Heritage Day (Dünya Kültür Mirası Günü)’ olarak kutlanmaktadır. Bugünün kutlanmasındaki temel amaç, kültür varlıklarının korunması konusunda farkındalık yaratmak ve toplum bilincinin oluşturulması/artırılmasına katkı koymaktır. Bu bağlamda, bu günle ilgili olarak ICOMOS ülkelere/kentlere, konferanslar vb. bir takım etkinlikler düzenlenmesini tavsiye etmektedir. 

İlgili Yazılar