İçeriğe git

DAÜ-ATAUM’dan 10 Kasım Bildirisi

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ-ATAUM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, ölümünün 85. yılında çeşitli törenlerle anılacak olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili bir bildiri yayınladı. Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk bildirisinde şu ifadelere yer verdi:

“Dünya tarihinin en seçkin yerlerinden birisi, yarattığı Kurtuluş Savaşı destanı, Türkiye mucizesi ve sayısız inkılaplarıyla şüphesiz ki Ulu Önder Atatürk’e aittir. Türk Milletinin kurtarıcısı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu eşsiz insan Atatürk, 57 yıllık kısa ömründe fani bir insanın gerçekleştirmesine ihtimal verilmeyecek kadar büyük işler başarmıştır.

Birinci Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinde, Çanakkale’de Türk Milletine milli bir kahraman, esaret altındaki diğer dünya milletlerine de umut ışığı olarak doğmuş, yok edilmek istenen milletini ve parçalanan Türk Vatanını kurtarmak için Anadolu’da Milli Mücadeleyi başlatmış, binbir yokluk ve yoksulluk içinde milleti tek bir kuvvet haline getirerek Kurtuluş Savaşı’nın galibi ve dünyada özgürlük meşalesinin önderi olmuştur.

Yakılmış, yıkılmış vatan toprakları üzerinde, bütün bu olumsuzluklara rağmen, modern bir cumhuriyet kurmuş ve dünyada herkesin saygı duyduğu bir devlet haline getirmiştir. Bunun yanında milletiyle el ele vererek çağdaşlaşmanın temellerini oluşturan inkılaplarını gerçekleştirmiştir.

Atatürk; gerçekleşmesi mümkün olmayan emeller peşinde koşmamış, bütün ilhamını akıl ve bilim gerçeklerinden almış, düşünce sistemini hayatın içinde bizzat yaşayarak oluşturmuştur. Uğruna milyonlarca insanın ölüme sürüklendiği ideolojiler tarihin karanlıklarına gömülürken, Atatürkçü Düşünce Sistemi dimdik ayaktadır ve Türk Milletine bundan sonra da ışık olmaya devam edecektir.

Bu milletin vazgeçilmez bir parçası olan Kıbrıs Türk halkı da, Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kurtarıcı olarak görmüş ve onun çizgisinde ilerlemiş, Onun uygulamaya koyduğu inkılâp hareketlerini zorlama olmaksızın, eş zamanlı olarak kabul etmiştir. 40 yıl önce kurulan özgür ve bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte Atatürk ilke ve inkılaplarını sonsuza dek yaşatma azim ve kararlılığında olduğunu da her fırsatta göstermiştir.

Büyük Atatürk,

“En büyük eserim” diye nitelendirdiğin ve “Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir...” direktifiyle Türk gençliğine emanet etmiş olduğun Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında da, değerini her gün biraz daha derinden anladığımız fikirlerinle Türk Ulusunun gönlünde ve düşüncelerinde yaşıyorsun ve sonsuza kadar yaşayacaksın.

Bu duygu ve düşüncelerle, Büyük Önder Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 85. yılında bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyor, yüksek hatırası önünde eğiliyoruz.”