İçeriğe git

Türkiye'deki Yerel Seçimler Sonrası Piyasalar ile Kıbrıs'ta Olası bir Anlaşma Sonrası Ekonomik Yansımalar

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu ve DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Öney moderatörlüğünde gerçekleşen “Ekonomi Masası” programına bu hafta DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhan Çiftçioğlu konuk oldu. Söz konusu programda Türkiye’deki yerel seçimler sonrası piyasalar ile Kıbrıs’ta olası bir anlaşma sonrası ekonomik sektörlerin durumu tartışıldı.

Haftalık ekonomi değerlendirmesiyle başlanan programda, Türkiye’deki yerel seçimler sonrası dövizin ve piyasaların son durumu ele alındı. Programa katılan Prof. Dr. Serhan Çiftçioğlu, Türkiye’de seçimin ardından yakalanan siyasi istikrar sonrası piyasalardaki öngörülürlülüğün arttığını belirtti ve detaylı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Çiftçioğlu, dövizin düşüşünün seçimler dışında bir nedeni daha bulunduğunu onun da ABD’den kaynaklandığını, piyasalardaki para bolluğundan ötürü bir yıl içinde bir değişim olmayacağını öngördüğünü vurguladı. Prof. Dr. Çiftçioğlu, Rusya’dan Türkiye’ye bir sıcak para kaçışı bulunduğundan, dolayısıyla dövizin düşmesinin çok doğal olduğundan da söz etti.

Programda daha sonra Kıbrıs’ta sürdürülen müzakereler ele alınarak, bir anlaşma olması halinde buna ekonomik sektörlerin nasıl hazırlanması gerektiği ve neler yapılabileceği tartışıldı. Kuzey ve Güney ekonomik analizlerinin önceden yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çiftçioğlu, iki bölgenin hangi sektörlerde ihtisaslaşacağı konusunda çalışmaların derhal başlamasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Çiftçioğlu, KKTC’nin mevcut iş gücü, sektör analizlerine bakılarak avantajların ve dezavantajların ortaya konulması çalışmaları konusunda devlet yetkililerine, ülke ekonomi platformu temsilcilerine önerilerde bulundu. Programda ayrıca olası bir anlaşma durumunda ülkedeki üniversiteleri etkileyebilecek konulardan örnekler de verildi.