İçeriğe git

Doğu Akdeniz Uluslararası 2. Tıp Öğrencileri Kongresi DAÜ'de Başladı

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü ev sahipliğinde 4 Mayıs 2017 Perşembe günü, saat 09:30’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda başladı. “İdeolojik, Politik, Sosyo – Kültürel Çatışmaların Var Olduğu Dünyamızda Tıp ve Sağlık Üzerine Multidisipliner Tartışmalar” teması ile gerçekleştirilen kongreye, 7 farklı ülke ve 21 farklı üniversiteden tıp öğrencileri katıldı. Kongrenin açılışında konuşan Doğu Akdeniz Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi Başkanı Buse Ataoğlu, kongreye farklı ülkelerden ve üniversitelerden katılan akademisyenlere, öğrencilere ve  organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Kongrenin açılış konuşmasını DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora gerçekleştirdi. Çoklu disiplinleri içeren kongreye, farklı ülkelerden tıp öğrencilerinin katılmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Gökçora, Dünya’nın savaş olan bölgelerinde sağlık hizmetlerinin verilmesinde sıkıntılar yaşandığını ve sağlık görevlilerinin güvenliğinin sağlanması açısından da ciddi sorunlar olduğunu belirtti. Savaş bölgelerinde birçok çocuğun etkilendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gökçora, bu bölgelere verilecek olan sağlık hizmetlerinin korunması gerektiğini vurguladı. Kongrenin, çoklu disiplinleri içeren tartışmaların yapılacağı ve bu sayede katılımcılara yalnızca akademik açıdan değil, aynı zamanda sosyal açıdan da katkı sağlayacak bir organizasyon olması temennisinde bulunan Prof. Dr. Gökçora, organizasyon komitesine birçok farklı üniversiteden tıp öğrencilerini bir araya getirdikleri için teşekkür ederek, kongrenin öğrenciler için elde ettikleri verileri yorumlamaları açısından oldukça yardımcı olacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğrencisi Nursel Kürtoğlu, iki minik keman öğrencisi ile müzik dinletisi sundu. Müzik dinletisinin ardından İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Alkan, “İdeolojik, Politik ve Sosyo-Kültürel Çatışmaların Getirdiği Adli Tıp Sorunları” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda, cinsel saldırı vakalarında adli tıp ile hukuk arasındaki çok disiplinli gelişmelerden bahseden Prof. Dr. Alkan, genel olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki uygulamalarla Türkiye ve KKTC’deki uygulamaları ve yasal düzenlemeleri gözden geçirdi. Adli tıp öğrencilerine, karşılaştıkları vakalara şüpheci yaklaşmaları gerektiğini, çünkü pek çok kişinin adli tıp doktorlarını kandırmaya çalıştığını aktaran Prof. Dr. Alkan, öğrencilerin çalışma hayatlarında çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Kongrede ayrıca Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos ve Dahiliye Bölümü’nden Dr. Abdulhannan Aljouja sunum ve konuşmalarıyla katkı sağladı. Kongrenin bilimsel programını, öğrencilerin yaptıkları bilimsel araştırma sunumları ile birçok farklı medikal ve sosyal atölye çalışmaları oluşturdu. Ayrıca DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mevhibe Hocaoğlu moderatörlüğünde, DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Öğretim üyesi Dr. Mustafa Öngün, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berna Numan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet  Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Sonuç Büyük ‘İdeolojik, Politik, Sosyo-Külürel Çatışmalar ve Sağlık’ konulu panel gerçekleştirildi.

Kongre, tıp dünyasının belki de çekirdeğini oluşturan bilgi birikimi ve kollektif çalışma kavramlarını,  geleceğin doktorlarına özümsetmek, katılımcılara dostluk ve kardeşlik ortamında bilim ile harmanlanmış, gerek akademik gerekse sosyal açıdan gelişimlerine katkıda bulunabilecek bir tecrübeyi yaşatmayı amaçlıyor. Kongrede gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların ardından katılımcılara KKTC’yi tanıtmak amacı ile sergi, doğa turları, kültür gezileri gibi birçok farklı sosyal etkinliğe de katılma fırsatı verildi.