İçeriğe git

DAÜ’nün Dev Kongresi Sonuç Bildirgesi İle Sona Erdi

Uluslararası Kardiyometabolik Sendrom Doğu Akdeniz Kongresi ve Sağlık Bilimleri Öğrenci Sempozyumu, 5 – 9 Kasım 2014 tarihleri arasında KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu himayelerinde gerçekleştirildi. “Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi”, “Türkiye Diyabet Vakfı” ve “Kıbrıs Geriatri Vakfı” ortaklığında düzenlenen kongreye Amerika Birleşik Devletleri, Mısır, Azerbaycan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan olmak üzere dünyaca ünlü 100’ün üzerinde bilim insanı konuşmacı olarak katkı sağladı. Kongreye toplam 1366 katılımcı iştirak etti. Kongrede 26 panel, 3 konferans, 1 halk oturumu ve 31 mesleki eğitim kursu gerçekleştirildi. Sözel ve poster olmak üzere toplam 113 bildiri sunuldu.

Kongrede, günümüzün global bir sağlık sorunu haline gelen kardiyometabolik sendromun bileşenleri; obezite, koroner, kalp hastalığı, hipertansiyon, dislipidemi, fiziksel inaktivite, insulin direnci, diyabet biyopsikososyal açıdan interdisipliner bakışla irdelendi ve çözüm önerileri tartışıldı. 8 Kasım 2014 Cumartesi günü, saat 17:30’da düzenlenen tören ile DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu “Sonuç Bildirgesi”ni açıkladı. Prof. Dr. Harutoğlu “Sonuç Bildirgesi” kapsamında, kardiyometabolik sendromun bir çok bileşeni içine alan önemli bir sağlık sorunu olduğunu, bu sendromun tedavisinde disiplinlerarası koordinasyonun oldukça önemli olduğunu ve bu bakış açısıyla sağlık profesyonellerinin kendi eylem stratejilerini ivedilikle belirlemelerinin ve disipliner üstü yöntemle bu stratejilerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladı. “Sonuç Bildirgesi”nde yer alan diğer maddeler ise şu şekilde sıralandı:

  • Primer koruma ilkeleri doğrultusunda ilgili bakanlıklar, medya, moda sektörü, meslek ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle başta ebevenyler, aileler, öğretmenler, sağlık çalışanları, ve sağlık bilimleri öğrencilerinin kardiyometabolik sendrom risk faktörleri konusunda farkındalık ve duyarlılıklarının artırılması sağlanmalıdır.
  • Kardiyometabolik sendromla mücadelede öncelikle birincil koruma (Risk taşıyan bireylerde hastalığın gelişiminin önlemlenmesi, risk yönetimi), ikincil koruma (Komplikasyonların yönetimi) ve üçüncül koruma (yaşam sürelerinin uzatılması, vaka yönetimi) önemli basamaklardandır. Bu basamakların her biri için uygun hizmetiçi eğitim programlara katılımları sağlanmalıdır. Bu konuda klavuzlar geliştirilmeli ve yerel olarak modifiye edilmelidir.
  • Kardiyometabolik sendrom konusunda bilgilendirme ve farkındalık yaratmaya yönelik olarak tüm sağlık bilimleri fakültelerinde lisans ve lisansüstü düzeyde dersler açılmalı ve geleceğin sağlık profesyonellerinin bu konuya ilişkin bilgi, tutum, beceri ve yeterlilikleri kazanması sağlanmalıdır.
  • Kardiyometabolik sendromun bileşenlerinin her biri için kanıta dayalı, geniş ölçekli ve multidisipliner bilimsel çalışmalara gerek duyulmaktadır.

Sözel bildiri ve Poster Bildirisi İle Ödül Kazananlara Ödülleri Takdim Edildi

Öte yandan Kongre kapsamında sözel bildiri ve poster bildirisi sunumları ile ödül kazananlara da ödülleri takdim edildi. Kongrede sözel bildiri sunumunda dereceye girenler şu şekilde:

  • Halil Daşgın ve ekip arkadaşları (Birincilik): Metabolik sendrom tanısı alan hastaların obezitede sağlık inanç modeli ölçeğine göre değerlendirilmesi.
  • Sevda Cevheroğlu ve ekip arkadaşları (İkincilik): Bir devlet hastanesi dahiliye polikliniğine başvuran 40 yaş ve üzeri hipertansiyon tanısı alan hastaların tedavileri hakkında bilgi düzeyleri ve ilaç tedavisine uyumları
  • Başar Öztürk ve Ekip arkadaşları (üçüncülük): Tip 2 Diyabeti olan hastalarda üç farklı egzersiz programının fonksiyonel performansa olan erkisinin karşılaştırılması

Poster bildirisi sunarak ödül kazananlar:

  • Tuğçe Kalaycıoğlu ve ekip arkadaşları (birinci): ‘Adolesan proesyonel Tenis Oyuncularında ayakkabılı ve ayakkabısız koşulun atış isabet doğruluğunun oranına etkisinin karşılaştırılması: Pilot çalışma’
  • Yasin Yurt ve ekip arkadaşları (İkinci): ‘Cinsiyetlerarası ayak taban basıncı farkı’
  • Birsen Demirel ve ekip arkadaşları (üçüncü): ‘İlaç tedavisinde dirençli çocukluk çağı epilepsisinde ketojenik diyet tedavisi olgu sunumu’

Törende daha sonra sponsorlara katılım belgesi ve hediyeleri takdim edildi. Etkinlik sonunda DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen tüm katılımcı, sponsor ve ekibine teşekkürlerini sundu.