İçeriğe git

DAÜ'den Fizik Alanında Önemli Çalıştay

Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü tarafından organize edilen “14. Kuantizasyon, Dualiteler ve Entegre Edilebilir Sistemler” çalıştayı, Salamis Bay Conti Resort Hotel’de gerçekleştirildi.

Bu yılki çalıştaya, Matematiksel Fizik alanında aktif çalışmalar yapan 35 seçkin bilim adamı ve onların yanında doktora ve doktora üstü çalışmalar yapan öğrenciler katıldı. Çalıştayda toplam 18 sunum yapıldı. Sunulan çalışmalar güncel olduğu kadar aynı zamanda Matematiksel Fizik alanının en sıcak konularını kapsamaktadır. 

Çalıştayda; Einstein’ın Genel Rölativite teorisinde öngörülen Solucan Delikleri (Wormholes), CERN’de yürütülen Çarpışma Deneyleri (proton - proton) çalışmalarına ışık tutan teorik çalışmalar, Karanlık Madde (Dark Matter), Karanlık Enerji (Dark Energy), Kara Delik (Black Hole), Kozmoloji (Cosmology) ve Yüzey Geometrileri (Surface Geometry) üzerine sunumlar yapıldı.

Çalıştayda özel olarak, davetli konuşmacılardan Meksika National Üniversitesi’nden katılan Prof. Dr. Jemal Guven, biyolojik sistemlerdeki zar yapılarının geometrik analizini sundu. Bu konu önümüzdeki 10 yıl içerisinde popüler bir konu olmaya aday görülmektedir. Bunun başlıca sebebi, hücre zarlarındaki deformasyonlar sayesinde hastalıkların matematiksel modellemelerinin mümkün olacağı şeklinde belirtilmiştir.

Hollanda’nın Utrecht Üniversitesi’nden davetli olarak katılan Prof. Dr. Umut Gürsoy da en son nükleer – gluon – plazma modellerinin matematiksel simülasyon modelini sundu. Elde edilen model sayesinde CERN’deki hadron – çarpıştırıcı deneyinde elde edilen veriler çalıştayda kuramsal olarak yorumlandı.

Katılımcılar, sunumlar sonrasında çalıştayın son derece verimli geçtiğini vurguladılar. Özellikle genç doktora öğrencileri için; deneyimli bilim insanları ile biraraya gelmek ve onların fikirlerini /sunumlarını dinlemek,  sıra dışı bir deneyim olarak değerlendirilirken, yapılan çalıştay büyük bir başarı ile Türk Bilim tarihindeki yerini almaya namzet teşkil etmiştir.