İçeriğe git

DAÜ’den Dünya Aids Günü Nedeniyle Farkındalık Yürüyüşü

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığı’na bağlı Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi tarafından Dünya Sağlık Örgütü “Right to Health – ‘Sağlık Haktır’” sloganı ile 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle ortak sempozyum düzenlenmiştir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klininik Mikrobiyoloji uzmanlarınca HIV/AIDS’le ilgili temel bilgiler, klinik yaklaşım ve tedaviler ile ilgili seminerler Dr. Emre Vudalı, Dr. Zafer Erdoğmuş ve Dr. Nesil Bayraktar tarafından verilmiştir. KKTC’de HIV/AIDS konularında farkındalık platformlarından biri olan Envision Diversity Derneği’nin temsilcileri Enver Ethemer ve Okan Bullici de HIV/AIDS’le ilgili saha çalışmalarından edindikleri verileri ve önemli mesajları toplumsal bakış açısından yorumlamışlardır.

Öte yandan DAÜ öğrencileri tarafından 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi. 1 Aralık 2017 Cuma günü, saat 16:00’da, DAÜ Atatürk Meydanı’nda toplanan öğrenciler, ellerinde taşıdıkları renkli pankartlarla AIDS’e karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan mesajlarını paylaştılar ve AIDS hastalığına karşı alınması gereken önlemler ile ücretsiz tedaviye erişim konularındaki sloganlarıyla dikkat çektiler. Ardından DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, 1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinliklerine ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Nahide Gökçora

“AIDS’de Erken Tanı Hayat Kurtarıyor”

HIV enfeksiyonlarının dünyada çok önemli bir salgın oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gökçora, “Geçen yılın verilerine göre, günümüze kadar AIDS nedeni ile ölenlerin sayısı yaklaşık 34 milyon ve şu anda da dünyada 36.7 milyon kişi HIV virüsü taşıyor. Geçen yıl 1 milyondan fazla HIV taşıyıcısı hamile kadın, doğacak bebeklerini koruma amacıyla tedavi gördü. HIV insanlığı tehdit eden bir virüs ve korunmak çok kolay. Koruyucu hekimlik ve bilinçlendirme ile HIV virüsünün bulaşmasını engelleyebiliriz. Bizim yapmak istediğimiz, toplumu bu enfeksiyondan nasıl korunulabileceğiyle ilgili bilinçlendirmek. Bir yandan siyasilere etki ederek, bu konuda bütçe ayarlanmasını sağlayıp; daha erken tanı ile daha hızlı ve daha ucuz tedavi yöntemlerine ulaşmayı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Bütün hastalıklarda olduğu gibi, AIDS’ten korunmada da erken tanının hayat kurtardığına dikkat çeken Prof. Dr. Gökçora, sözlerine şöyle devam etti: “Erken tanı ve etkin bir tedaviyle, hastalar hiç hasta olmamış gibi yaşayabiliyorlar. Ayrım yapmadan dünyadaki tüm insanların sağlığı hakettiğini ve HIV’le mücadelenin ancak etkili, ucuz ve ulaşılabilir sağlıkla önlenebileceğini herkese anlatmak istiyoruz. Bilgi kirliliği açısından internet doğru bir kaynak oluşturmuyor. Bugün Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi ile birlikte düzenlediğimiz sosyolojik ve bilimsel yaklaşımla öğrencilerimizin, yani geleceğin sağlık dağıtan hekimlerinin, gittikleri yerlerde HIV Enfeksiyonun daha erken tanımlanabilmesine, daha doğru tedaviye ulaşılmasını amaçlıyoruz.” Prof. Dr. Gökçora’nın açıklamasının ardından DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğrencileri ve Akademisyenleri, Atatürk Meydanı’ndan üniversite ana giriş kapısına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün tamamlanmasının ardından etkinlik sona erdi.