İçeriğe git

DAÜ'de Prof. Dr. Esin Konanç Anısına Sempozyum Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Fakültesi, Prof. Dr. Esin Konanç Anısına “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukunun Avrupa Birliği Hukuku ve Avrupa İnsan Hakları Sistemine (AİHS) Uyumu” başlıklı sempozyum gerçekleştirdi. DAÜ Hukuk Fakültesi tarafından, 20 Aralık 2009 tarihinde elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden Hukuk Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Esin Konanç anısına düzenlenen söz konusu sempozyum Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinlik Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Prof. Dr. Esin Konanç’ın özgeçmişinin okunması ile başladı. DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Gürkanlar gerçekleştirdiği açılış konuşmasında temelde üzücü bir olayın hatırlanıp anılması için biraraya gelindiğinin altını çizerek Prof. Dr. Konanç’ın aramızdan ayrılışının başta Hukuk Fakültesi olmak üzere tüm DAÜ ailesini derinden üzüdüğünü vurguladı. Prof. Dr. Gürkanlar, Prof. Dr. Konanç’ın çok iyi bir insan, iyi bir yönetici ve iyi bir öğretim üyesi olduğunu belirterek kendisini rahmetle andıklarını aktardı.

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, önemli bir değerin aramızdan ayrılmasının DAÜ ailesi için üzücü bir kayıp olduğunu dile getirerek Prof. Dr. Konanç ile yakın bir dostlukları bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Osam, Prof. Dr. Konanç ile tanışma anılarını katılımcılarla paylaşarak, kendisinin çok önemli bir bilim insanı olduğunu sözlerine ekledi. Hukuk Fakültesi’ni vefalı davranışından dolayı tebrik eden Prof. Dr. Osam, Prof. Dr. Konanç’ın anısını yaşatmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Verimli bir sempozyum geçmesini temenni eden Prof. Dr. Osam, etkinliğe katılan herkese teşekkürlerini iletti. Söz konusu etkinlik açılışına DAÜ Tanıtım İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Amca da katıldı.

Prof. Dr. Kudret Özersay başkanlığında başlayan birinci oturumda Prof. Dr. Fazıl Sağlam “KKTC Anayasası-Federasyon-AİHS Üzerine Notlar”, Prof. Dr. Sultan Tahmazoğlu Üzeltürk “Vicdani Ret”, Yrd. Doç. Dr. Can Azer “Şeffaf Yönetim ve KKTC Mevzuatının Uyumlaştırılması”, Yrd. Doç. Dr. Bezar Eylem Ekinci “Seçim Sistemi ve Siyasal Temsil” konularında sunumlar gerçekleştirildi.  

Prof. Dr. Turgut Turhan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Prof. Dr. Füsun Arsava “Müzakere Sürecinin Lizbon Sözleşmesi Işığında Değerlendirilmesi”, Prof. Dr. Levent Akın “ILO’nun 158 Sayılı Sözleşmesi Bağlamında KKTC İş Yasası”, Yrd. Doç. Dr. Arzu Alibaba, Araştırma Görevlisi Ulvi Nail Gün “Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi ve KKTC Yurttaşlık Hukuku”, Yrd. Doç. Dr. Ulaş Gündüzler “Şirketlerin AB’de Yerleşim Serbestisi ve KKTC Hukukuna Uyumu” başlıkları altında tebliğler sundu.