DAÜ'de Ambargolar Tartışıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Londra merkezli bir insan hakları grubu olan “Embargoed!” (Yasaklanmış!) Başkanı Fahri Zihni’yi misafir etti. DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi BEA 4 Toplantı Salonu’nda gerçekleşen seminerde, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası izolasyonuna hızlı ve koşulsuz bir son vermeyi amaçlayan; aynı zamanda Kıbrıslı Türkler’in politik, ekonomik ve sosyal haklarının tam anlamıyla geri verilmesine yönelik kampanyalar düzenleyen “Embargoed!”un Başkanı Fahri Zihni, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi akademisyenlerine ve öğrencilerine yaptıkları çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Fahri Zihni, KKTC’ye uygulanan ambargolarla ilgili iki dakikalık bir kısa film gösterisiyle başlayan sunumunda, derneğin kuruluş tarihi olan 2004 yılından bu yana ne gibi faaliyetlerde bulunduklarını anlattı.

“Ambargolar Büyük Haksızlık”

KKTC’ye uygulanan ambargoların negatif etkilerinden bahseden Zihni, “Embargoed!”un Kıbrıslı Türkler’in haklarını savunmak için kararlı olduğunu, ancak bu hakların Kıbrıslı Rumların hakları üzerinden alınmasına karşı olduklarını ifade etti. Derneğin, kendisini tamamen Kıbrıslı Rum ve Türklerin geçmişleri ile mevcut farklılıkları üzerinde uzlaşma sağlanması konusuna adadığını vurgulayan Zihni, ırkçılık ve nefret söylemlerinden uzak durulması gerektiğine işaret ederek, İngiltere’de ırkçılık ve nefret içeren konularla ilgili yasalar bulunduğunu aktardı. Diğer yandan uluslararası uçuşlarla ilgili de özel bir havayolu şirketi ile işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen Zihni, KKTC’nin dünya çapındaki pek çok sporcusunun ambargolar yüzünden uluslararası yarışmalarda kendi ülkelerini temsil edemediklerini belirterek, bunun büyük bir haksızlık olduğunu dile getirdi. DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğrencilerinin sunuma ilgisi oldukça yoğun oldu.