İçeriğe git

DAÜ’de 3. Doğu Akdeniz Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi Gerçekleştirildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından organize edilen 3. Doğu Akdeniz Uluslararası Tıp Öğrencileri Kongresi (DAÜTOK), çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Bu yıl “Gelişen Dünyada Kardiyovasküler Cerrahiye Multidisipliner Yaklaşımlar” temasıyla yapılan kongreye, dünya çapında tanınmış ve alanında uzman bilim insanları, tıp öğrencileri ile hekimler katıldı. Kongrede yer alan en iyi sunumlar jüri tarafından ödüllendirildi. Kongre kapsamında tıp ve sağlık alanındaki güncel konular tartışılırken, aynı zamanda klinik beceri ve yaratıcılığı teşvik eden atölye çalışmaları da yapıldı. 

Kongrenin açılış konuşmaları, Kongre Başkanı Ayçin Buse İzzettin, DAÜ Bilimsel Araştırma Topluluğu Başkanı Kağan Ali Kolsarıcı, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora tarafından gerçekleştirildi. İzzettin, konuşmasında bu yılın sağlık çalışanlarının değerini bir kez daha anladığımız bir yıl olduğunu dile getirerek kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Kolsarıcı ise gerçekleştirdiği konuşmasında kongreye 30 farklı ülkeden 450 öğrencinin katıldığını belirterek bunun gurur verici olduğunun altını çizdi. Kolsarıcı,  Kardiyovasküler cerrahi ile ilgili yapılan çalışmaların umut verici olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Gökçora, burada incelenecek olan konuların bilimsel verilere dayanarak sağlam temeller oluşturulduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gökçora, Kardiyovasküler Cerrahide yenilikçi yaklaşımların önemini vurgulayarak, kongrenin verimli geçmesini temenni etti ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti. 

Açılış konuşmalarının ardından Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Köksal “Mitral Kapak Cerrahisinde Güncel ve Gelecek Trendler” konusunda sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Köksal, nasıl daha iyi bir hekim olunabileceğine dair tavsiyelerde bulundu. Prof. Dr. Köksal konuşmasında Mitral onarım ameliyatlarının cerrahide altın standart olduğunu vurguladı. 9 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Öztekin Oto “Çocuklarda ve Yetişkinlerde Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi” konusundaki konuşmasında minimal invaziv kalp cerrahisinin diğerlerine göre daha az yara ve estetik görünüm açısından daha avantajlı olduğunu vurguladı. 

İstanbul Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Profesörü Ord. Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos “Kalangos Vakfı ve Kalp ve Damar Cerrahisinin Dünyadaki Çocuklara Ulaştırma Süreci” konusunda sunum gerçekleştirdi. Ord. Prof. Dr. Kalangos, kardiyovasküler cerrahi alanında insani yardım çalışmalarının önemini vurgulayarak insani eylemlerin tıbbın parçası olduğunu ve tıp öğrencilerine kalpten çalışmalarını önerdi. Kongrede ayrıca Uzm. Dr. Murat Kınıkoğlu “Vegan Beslenme ve Kalp Rahatsızlıkları” konusundaki sunumunda vegan beslenmenin kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etkisinden bahsederek herkesi vegan olmaya davet etti. Dr. Toniya Singh ise “Kadınlarda Kalp Hastalıklarının Tedavisinde Yeni Bilgi ve Gelişmeler” konusunda kalp krizinde kadınlarda daha az belirgin semptomlar olduğunu ve bu konu hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

Kongre sürecinde ana konuşmacıların gerçekleştirdiği sunumların yanı sıra, oturumlarda alan uzmanları tarafından sunumlar, tıp öğrenci sunumları ve atölye çalışmaları da gerçekleştirildi. Dr. Ayşe Atasoylu ve Dr. Mariyam Sohail tarafından “Mindfluness”, Prof. Dr. Kaya Süer tarafından “Aşı Çalışmalarının Bilinmeyen Yüzü”, Prof. Dr. Axel Würz tarafından “Kabul Terapisine Giriş” , Dr. Ülvan Özad tarafından “Sağlıkta İşaret Dilinin Önemi” ve “Kardiyovasküler Cerrahide Nanoteknoloji Gelişmeleri”, Prof. Dr. Hakan Gündüz ve Dr. Günay Yolcu tarafından “Let’s Improve Our Posture” atölye çalışması gerçekleştirildi. Bilimsel programa ilave olarak, Almanca, Fransızca, Satranç Turnuvası ve Kahoot yarışı gibi sosyal atölye çalışmaları da başarıyla düzenlendi.