İçeriğe git

DAÜ’de 18 Mart Çanakkale Zaferi Kutlandı ve Şehitler Anıldı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından (DAÜ – ATAUM) “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” etkinliği düzenlendi. 18 Mart 2014 Salı günü, saat 10:30’da, DAÜ Prof. Dr. Mehmet Tahiroğlu Salonu’nda gerçekleşen anma etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı ve  Çanakkale Savaşı’nın irdelendiği bir panel ile devam etti.

Panelde DAÜ – ATAUM Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu “Çanakkale Zaferinin Türk Tarihindeki Anlam ve Önemi”,  DAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Turhan “General Hamilton’ın Hayal Kırıklığı”, DAÜ Öğretim Görevlisi Dr.Turgay Bülent Göktürk ise “Çanakkale Savaşı’nda Lojistik Hizmetler” başlıkları altında sunumlar gerçekleştirdiler. Türk ve dünya tarihinde önemli yeri olan bu anlamlı günde konuşan Doç. Dr. Cicioğlu, öncelikle  Osman Devleti’nde 1. Dünya savaşı sırasında yaşanan olayları ve Çanakkale savaşı öncesi ve sonrası yaşanan olayları aktardı. 99. yılı kutlanmakta olan bu zaferde yaşanan ilginç olayları farklı yönleriyle öğrencilere aktaran Doç. Dr. Cicioğlu, insanlık tarihinde bu tür zaferlere az rastlanıldığını, bu yüzden bu zaferin Türk ve dünya tarihi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Turgut Turhan ise konuşmasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını anarak başladı ve Çanakkale Savaşında İngiliz Kuvvetleri Komutanı olan Hamilton’un hatıralarından alıntılar yaparak onun gözünden Çanakkale Savaşı’nı anlattı. Dr. Turgay Bülent Göktürk, Çanakkale Savaşı’nda lojistik destekler hakkında bilgiler sundu. Cephe gerisinde o dönemde yaşanan olayları kısa videolar göstererek aktardı. Dr. Göktürk, öğrencilere bu anlamlı ve onurlu güne nasıl gelindiğini unutmamaları gerektiğini öğütledi ve DAÜ öğrencilerinin söz konusu etkinliğe ilgilerinin yoğun olmasının kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Panelin ardından ise “Çanakkale Geçilmez” isimli belgesel gösterimi ile etkinlik sona erdi.