İçeriğe git

DAÜ Turizm Fakültesi Öğrencileri Şef Ömür Akkor Denetiminde Osmanlı Mutfağı Menüsü Hazırladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri deneyimli Şef Ömür Akkor’un denetimi ve eğitimi altında bilgi almaya devam ediyor. Turizm Fakültesi, Gastronomi Bölümü 3. sınıf öğrencileri GAST 411 Osmanlı Mutfağı dersi kapsamında yüzyıllardır unutulmaya yüz tutmuş tatları günümüze taşıdı. Öğrenciler Şef Ömür Akkor denetiminde 5 Kasım 2014 tarihinde Turizm Fakültesi mutfağında selçuklu mutfağının o döneme ait pişirme yöntemlerini kullanarak bir menü oluşturdu.

Tahinli Şakşuka ile başlayan söz konusu menü Lebeniye Çorbası ve sonrasında da ana yemek olarak Firikli Kaburga ve tatlı olarak da Ayva Bastı ile devam etti. Öğrenciler yaptıkları menüyü Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Altınay, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç, Öğretim üyesi Doç. Dr. Turgay Avcı, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Derviş Ekşici, DAÜ Sosyal Medya Sorumlusu Raziye Nevzat ve öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Güven Ardahan, öğretim görevlisi Kurtuluş Özbaşar, Doğrusöz Banquet Dergisi Sahibi ve Yayın Yönetmeni Salih Doğrusöz, Oscar Oteller Baş Aşçısı Şef Sait Tepay ile basın mensuplarından oluşan misafir grubuna takdim etti.

DAÜ Turizm Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Güven Ardahan, Aşçılık önlisans programını takiben bu yıl açılan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne 80 yeni öğrencinin kayıt yaptırdığını ve geçmiş yıllarda aşçılık programından mezun olan 25 öğrencinin de programa kayıt yaptırdığını belirterek, bu öğrencilerin sene kaybı olmaksızın 3. sınıftan eğitimlerine devam ettiklerini belirtti.   

Öte yandan, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kılıç, gazetecilerden oluşan konuklara Şef Ömür Akkor ile ilgili bilgi vererek bugün gerçekleştirilen yemeğin, önümüzdeki haftalarda sektörden konuklarla da devam edeceğini vurguladı.

M. Ömür Akkor Kimdir?

Şef Akkor,  5 yıl boyunca Bursa‘nın tüm ilçe ve köylerinde gezerek, yemekleri kayıt altına aldı. Bu tarifleri 6 ay içinde düzenleyerek, 'Bursa Mutfağı' kitabını hazırladı. 'Bursa Mutfağı' kitabı, Bursa'nın 500 yıllık yemek kültürünü masaya yatıran ilk yemek kitabı oldu. Kitap Mart 2009 tarihinde yayınlandı. Kitapta ilk kez yayınlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tarif yer alıyor. Kitap, dünyanın en prestijli yemek kitabı yarışması “Gourmand World Cookbook Awards”ta,“Yerel Mutfak” kategorisinde 2009'un en iyi kitabı seçildi. 'Yemek Kitapları Nobeli' olarak da nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook Awards'a katılan M. Ömür Akkor'un 'Selçuklu Mutfağı' adlı eseri, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü.