İçeriğe git

DAÜ, “Toplumsal Cinsiyet Açısından Uluslararası Çatışma: Kıbrıs Deneyimi” Konulu Önemli Bir Konferansa Ev Sahipliği Yaptı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Rehberlik ve Araştırma Merkezi  (DAÜ-PDRAM) ile DAÜ Psikoloji öğrencileri Kulübü,  yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün anlam ve önemine dikkat çekmek ve kadınların Kıbrıs’taki rollerini ele almak amacıyla Toplumsal Cinsiyet Açısından Uluslararası Çatışma: Kıbrıs Deneyimi konulu bir konferans düzenledi. 4 Mart 2016 tarihinde DAÜ Aktivite Merkezi konferans salonunda yer alan etkinliğe öğrenciler ve akademisyenlerden oluşan geniş bir dinleyici grubu katıldı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden Kıbrıs Üniversitesi Siyaset Bilimleri Bölümü öğretim üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Danışma Ekibi üyelerinden Doç. Dr. Maria Hadjipavlou’nun davetli konuşmacı olarak katıldığı konferans, DAÜ Psikoloij Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Biran Mertan moderatörlüğünde gerçekleşti.

Feminizmin ne olduğunun interaktif olarak tartışılmasıyla başlayan konferansta, toplumsal cinsiyet kavramının ne olduğu hakkında bilgi sağlanırken, tüm feminist perpektiflerin kadın ve erkek eşitliğinin temel bir insan hakkı olduğu noktasında hem fikir olduğu belirtildi. Çatışma barındıran çevrelerde toplumsal (feminist) bakışın erkek ve kadın arasında var olan güç ilişkilerinin doğasının tespit edilmesini, çatışma ile çatışma sonrası yaşananların ilişkileri nasıl etkilediğinin anlaşılmasını, kadın ve erkek rollerine uymayan bireylerin çatışma sırasında (örn.savaş) kaldıkları ayrımcılığın anlaşılmasında önemli olduğu vurgulandı.

Konferansta ayrıca, “Kıbrıs sorununun” yıllardır gündeme hakim olmasının, kadın sorunları ve hakları, sağlık ve çevresel sorunlar, kadına karşı şiddet, seks ve insan ticareti, göçmen sorunu, cinsiyet ayrımcılığı ve kadınların işsizliği gibi birçok sorunun göz ardı edilmesine neden olduğu belirtildi. Toplumsal cinsiyet rolleri konulu video gösterimi ile devam eden konferansta kadın ve erkeklerin yaşamlarını etkileyen tüm politikalarda ve yasalarda toplumsal cinsiyetin de göz önünde bulundurulması gerektiği bilimsel dille bir kez daha vurgulandı. Konferans sonunda DAÜ Psikoloji Öğrencileri Kulübü Başkanı Deniz Şahin, Doç. Dr. Hadjipavlou’ya katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. 

https://www.facebook.com/154036407950395/videos/1097810783572948/