İçeriğe git

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç Pulmoner Rehabilitasyona Dikkat Çekti

Dünyada her yıl Mart ayında farkındalık yaratmak adına “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası“ kutlanmaktadır. Bu yıl da TC ve KKTC Sağlık Bakanlıkları 7 – 13 Mart 2016 haftasının “Pulmoner Rehabilitasyon Haftası” olarak kutlanacağını ilan etmiştir. “Rahat bir nefes için harekete geçin’ sloganıyla yola çıkılan bu haftada kronik akciğer ve solunum yollarını ilgilendiren sorunlarda ekip yaklaşımının önemi vurgulanmaktadır.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, pulmoner rehabilitasyonun, pulmoner rehabilitasyon (PR), kronik (süreğen) akciğer hastalarına uygulanan standart tıbbi tedavinin etkinliğini artırmanın yanısıra, fonksiyonel düzeyi ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığı geliştiren bir program olduğunu aktardı. Prof. Dr. Malkoç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Pulmoner rehabilitasyon programları, konusunda eğitimli göğüs hastalıkları uzmanı ve/veya diğer uzman hekimler, fizyoterapistler, hemşireler, diyetisyenler ve psikologlardan oluşan çok disiplinli bir ekiple gerçekleştirilmektedir. Bu programların amacı; hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırmak, egzersiz kapasitesini artırmak, hastalık konusunda kişileri ve ailelerini bilgilendirmek, hastalığın oluşturduğu kötü etkileri ortadan kaldırmak amacıyla psikososyal destek sağlamak ve günlük aktiviteleri yeniden kazandırmaktır. Son yıllarda sigara bırakma yöntemlerinin de çok önem kazandığı pulmoner rehabilitasyon ülkemizde henüz yeni yeni gelişim göstermektedir.

Bizler de “Birşeyler senden nefesini alıyorsa bırakın biz kazandıralım” sloganı ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak konunun önemine dikkat ederek pulmoner rehabilitasyon uygulamalarına başlamış bulunmaktayız. Fakültemizde bu alanda uzmanlaşmış öğretim elemanlarımız tarafından bu hastalara egzersiz ve gevşeme programı yanısıra belli dönemlerde eğitim programları da uygulanmaktadır. Hasta ve ailesinin eğitimi pulmoner rehabilitasyon programlarının bir başka önemli bölümünü oluşturmaktadır. Eğitim bireysel verildiği gibi yazılı ve görsel materyaller kullanılarak grup eğitimi olarak da uygulanabilmektedir. Yine bu hastalarda büyük önem taşıyan beslenme önerileri de Beslenme Ve Diyetetik Bölümümüz tarafından verilmektedir.