İçeriğe git

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç Dünya Engelliler Günü ve DAÜ SAYMER Hakkında Bilgiler Verdi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ve DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi  bünyesinde bulunan Sağlıklı Yaşam Merkezi (SAYMER) hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Malkoç açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Sürekli büyümekte ve gelişmekte olan bir merkez olarak özellikle engellilerin fiziksel sağlığını geliştirmek ve topluma kazandırmak adına Mart 2016’dan beri hizmet veren DAÜ SAYMER, alanında uzmanlaşmış sağlık elemanları ile engelli bireyin bütüncül tedavisine fizyoterapist, diyetisyen ve hemşirelik hizmetleri ile katkı sağlamaktadır. Gelişmeleri yakından takip ederek en kaliteli hizmeti sunmaya çalışan DAÜ SAYMER, güncel tedavi yaklaşımları kullanılmakta ve üstün teknolojik cihazları bünyesinde barındırmaktadır.

Engelli bireylerin mevcut yetersizliklerini azaltmak, fiziksel becerilerini arttırmak, psikososyal yönden desteklenmek ve günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarını maksimum düzeye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Mehtap Malkoç, bu çerçevede, doğumsal veya edinsel kaynaklı fonksiyonel yetersizliği olan özel gereksinimli çocuklar, riskli bebekler (zamanından önce veya düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler), serebral palsi, musküler tortikollis, spina bifida, brakial pleksus yaralanması, kas hastalıkları, otizm, down sendromu gibi tanı almış çocuklar fizyoterapi açısından değerlendirilerek pediatri alanında uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından tedaviye alındıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Malkoç, ayrıca nöromusküler Hastalıklar (Duchenne Musküler Distrofi, Limb-Girdle Musküler Distrofi, Miyotonik Distrofi, Amiyotrofik Lateral Distrofi. vb.), İnme, Multipl Skleroz, Parkinson, İntrakranial Tümörler, Kafa Travmaları, Polinöropatiler, Spinal Kord Yaralanmaları (Omurilik Yaralanmaları), Periferik Sinir Yaralanmaları gibi nörolojik hastalık tanılarıyla gelen yetişkinlerin değerlendirilmesi ve uygun fizyoterapi programlarına yer verilmekte olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Malkoç, Multidisipliner çalışma anlayışını benimseyen DAÜ SAYMER’in ülkemizde bu yöndeki büyük bir ihtiyacı gidermekte olduğunu kaydetti. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde,  fiziksel sağlığın geliştirilmesinde fizyoterapinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Malkoç, ayrıca engelli bireylerin eğitim yaşantısını sürdürebilme ve mesleki kazanım elde edebilmeleri için özellikle binalarda mutlak değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Malkoç, çevresel mimari düzenlemeler için önlemlerin alınması, engellilerin güvenli ve kolay ulaşımına izin verebilecek şekilde geliştirilebilmelerinin gerekliliği de mutlaka hatırlatılmalıdır ifadelerini kullandı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlara eşit ölçüde” sağlanabilmesi için bir fırsat olarak düşünülmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Malkoç, “Engelliliğin öncelikle önlenebilmesi için koruyucu yaklaşımların vurgulanması, engelli bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel sağlık durumunun geliştirebilmesi için imkanların sağlanması, engellilerin eğitim alma, iş sahibi olma, sosyal katılım haklarının arttırılması ve yasal haklarının geliştirilebilmesi gibi önemli konular için 3 Aralık bir farkındalık günüdür.” ifadelerini kullandı.

Bir ülke de engelli bireyler ve ailelerine verilen önem ve toplum içerisinde bağımsız davranabilmelerinin sağlanabilmesi koşulu aslında toplumun gelişmişliğinin önemli bir göstergesidir. Prof. Dr. Malkoç, bu nedenle devlet politikalarının geliştirilmesi, alınan önlemlerin arttırılması, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve toplumsal eğitime önem verilmesi gibi konuların gündeme taşınması gerektiğini vurguladı. Toplumun bakış açısını değiştirmek ve engelli bireyin sosyal katılımını sağlamak ayrıca ulaşım ve erişim problemlerini azaltmak için gerekli mimari düzenlemelerin yapılması bağımsızlık yönünden engellenen bireylerin üretkenliğini arttıracağını ifade eden Prof. Dr. Malkoç, ülkemizde devlet yöneticileri kadar sivil toplum örgütlerinin de bu konuda sorumluluğu paylaşmasının gerektiğini de sözlerine ekledi.