İçeriğe git

DAÜ Psikoloji'den Bir İlk

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü, Türk Psikologlar Derneği (TPD) Akreditasyon Üst Kurulu (AÜK)  tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda akredite edildi. 

DAÜ Psikoloji Bölümü, TPD Psikoloji Lisans Eğitimi Programları Akreditasyon Yönetmeliği standartlarını karşıladığı saptanan ve akredite edilen, Türkiye’de 8. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise ilk psikoloji bölümü olma özelliğini taşıyor. Söz konusu akreditasyona Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümleri olmak üzere toplamda 7 devlet ve 1 vakıf üniversitesi sahiptir.

Türk Psikologlar Derneği (TPD) 1956 yılından itibaren etkinliklerini sürdürmektedir. TPD Uluslararası Psikoloji Bilimi Birliği'nin (International Union of Psychological Science - IUPsyS) ve Avrupa Psikologlar Birliği Fedarasyonu'nun (European Federation of Psychologists' Associations - EFPA) üyesidir. Ayrıca EFPA çatısı altında yer alan bilimsel Komite, Eğitimde Psikologlar Çalışma Birimi, Afet ve Kriz Psikolojisi Çalışma Birimi gibi komitelerde üyesi bulunmaktadır. TPD ayrıca Amerikan Psikologlar Birliği (APA) ile de işbirliği içindedir.

TPD'nin yayınlarından biri olan Türk Psikoloji Dergisi, SSCI indeksinde yer alan ilk Türkçe periyodik yayın olma özelliğini taşımaktadır ve bu yüzden Türkiye Bilimler Akademisi tarafından ödüllendirilmiştir.

TPD, YÖK'ün verdiği yetkiyle Türkiye'de lisans eğitimi yapan psikoloji bölümlerini akredite etme yetkisine sahiptir. TPD’nin akreditasyon onayına esas oluşturan kriterler aynı zamanda Avrupa Psikologlar Dernekleri Federasyonu’nun (EFPA) “EuroPsy” Avrupa Psikoloji Sertifikası için öngördüğü eğitim kriterleriyle de uyumludur.