İçeriğe git

DAÜ Özay Oral Kütüphanesi Scifinder Veritabanı Eğitim Semineri Düzenledi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Özay Oral Kütüphanesi dünyaca tanınan ve alanında otorite bir kaynak olan SciFinder Veritabanını araştırmacıların hizmetine sundu. Kütüphane müdürlüğü SciFinder’in tanıtımı ve kullanıcı eğitimine yönelik 24 Ekim 2015 tarihinde 13:00 – 15:00 saatleri arasında Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda SciFinder Veritabanı Eğitim Semineri düzenledi.

Seminerde eğitimler Türkiye’de faaliyet gösteren ve SciFinder’in Türkiye temsilcisi olan Techknowledge firmasından Dr. Görkem Mergen tarafından verildi. SciFinder Veritabanı; Amerikan Kimya  Derneği’nin (American Chemical Society) bir birimi olan Kimyasal Özetler Servisi (Chemical Abstracts Sercice - CAS) tarafından geliştirilmiş olup, özellikle kimya ve kimya ile ilgili konuları (kimya, biyoloji, kimya mühendisliği, malzeme mühendisliği, fizik, eczacılık, tıp, vb) içermektedir.

SciFinder özellikle Kimya ve Kimya ile ilgili bölümler; Biyoloji, Fizik, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Polimer Mühendisliği, Malzeme ve Metalürji Mühendisliği, Farmakoloji, Nanoteknoloji, Tekstil Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği vb. alanlarda çalışma yapan araştırmacıların kullanabilecekleri önemli bir programdır.  

DAÜ’de özellikle Eczacılık ve Kimya alanlarında akademik çalışmalarda etkin bir kaynak olarak öğrenci ve araştırmacıların hizmetine sunulan SciFinder Veritabanı içeriğinde 10,500’ün üzerinde fen bilimleri ile ilgili akademik dergiyi içermektedir. Veritabanında 63 patent ofisinden gelen patentler taranabilmektedir. 102 milyon üzeri organik ve anorganik madde, 66 milyon üzeri biyolojik dizi (sequences), 71 milyon üzeri reaksiyon ve 72 milyon üzeri ticari ürün kaydı içermektedir. Ayrıca, 50 milyondan fazla H- ve  C- NMR spectra arşivi bünyesinde bulundurup, bunları tarama olanağı sağlamaktadır.

Gerçekleştirilen söz konusu eğitim seminerine özellikle Eczacılık Fakültesi öğrencileri, öğretim elemanları ve Kimya Bölümü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Başarılı bir şekilde gerçekleşen seminerde teorik bilgilendirme yanında, sistemin nasıl kullanılacağına ilişkin örnek uygulamalarına da yer verildi. Seminer sonunda katılımcılara, Kütüphane Müdür Vekili Osman Soykan tarafından katılım belgeleri takdim edildi.