İçeriğe git

DAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Balcılar Birleşmiş Milletler’in En Büyük Zirvesinde Görev Alıyor

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Balcılar, Birleşmiş Milletler’in (BM) kurulduğu tarihten itibaren düzenlediği ilk ve tek en önemli insani yardım zirvesi olan Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nde (World Humanitarian Summit) politik ve stratejik döküman hazırlanacak grubun içerisinde yer alıyor. Dünyada ortaya çıkan insani yardım konusu ile ilgili alınan kararların daha etkin hale gelmesi için, dünyanın farklı bölgelerinden toplam 52 kişiden oluşan bilim adamları arasında Türkiye Cumhuriyeti’ni (T.C.) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) Prof. Dr. Balcılar temsil ediyor.

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı danışmanlık görevini de yürüten Prof. Dr. Balcılar, Türkiye’nin önerisi ile bu göreve getirildiğini belirterek zirvenin yaklaşık iki yıllık bir hazırlık sürecini kapsadığını aktardı. Prof. Dr. Balcılar, söz konusu zirvenin Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirileceğini ve zirve ile önümüzdeki 10 – 15 yıllık dönemde BM’nin insani yardımları ile ilgili oluşacak olan sistemin belli olacağını düşündüklerini vurguladı. Grubun farklı bölgelerdeki kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yaparak bölgelerin talep ve isteklerini değerlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Balcılar, talepler doğrultusunda Boğaziçi Sözleşmesi’nin ortaya çıkacağını ve bununla insani krizlerle ilgili BM karar alma sisteminde iyileştirilmeye gidileceğini aktardı.

Şu anda var olan sistemin milyonlarca insanın taleplerini karşılayamadığını belirten Prof. Dr. Balcılar, zirvenin BM üyesi olan ülkeleri biraraya getirerek yeni bir vizyon, bakış açısı ve sistem oluşumunda önemli rol oynayacağına inandıklarını sözlerine ekledi. Zirve ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini bildiren Prof. Dr. Balcılar, son görüşmenin 18 – 21 Kasım 2014 tarihlerinde İsviçre’de gerçekleştirildiğini ve bu görüşmelerin dünyanın farklı bölgelerinde devam edeceğinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Balcılar, zirvede çatışma ve krizden etkilenen insanların ihtiyaçlarının karşılanması, yardımların daha rasyonel ve etkin biçimde sunulması, tüm dünya ülkelerinde özellikle çatışma, iç savaş ve doğal afetlerle ilgili  risklerin ve kırılganlıkların azaltılması ile dünya genelinde yenilikçi bir dönüşüm yaklaşımının sağlanması gibi dört ana temanın ele alınacağını vurguladı. Prof. Dr. Balcılar araştırmacıların söz konusu dört ana tema alanında çalışmalarını sürdürdüklerini ve Mayıs zirvesinde nihai stratejinin belli olacağını vurguladı.