İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Fakültesi Projeli Kentsel Tasarım Programı’na YÖK’ten Onay

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nün dördüncü yüksek lisans programı olan “Projeli Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı” Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı. DAÜ Mimarlık Fakültesi bünyesinde 2009 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan Kentsel Tasarım (Tezli) yüksek lisans programı ile ilk dönemi ortak derslerle yürütülecek olan program, mimarlık, planlama ve sosyal bilimler alanında yer alan diğer bilim dalları ile multidisipliner bir yapıya sahip olacak.

Programa 2014 – 2015 Akademik Yılı Güz Dönemi’nden itibaren öğrenci kabul edilecek. Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin mimarlık, yapı bilimi, peyzaj mimarlığı, şehir planlama veya kentsel tasarım alanlarında lisans derecesine sahip olması gerekiyor. Projeli Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı’na kabul edilen öğrenciler, programı 12 ay sonunda tamamlamış olacaklar.

Projeli Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı, kent ve/veya kent parçalarında mekansal kalitenin geliştirilmesine yönelik bir disiplin olan kentsel tasarım konusunda uzmanlaşan, ilgili konularda kuram, uygulama ve yöntemleri değerlendirebilen kentsel tasarımcılar yetiştirmeyi hedefliyor. Bu misyon çerçevesinde eğitim alacak olan tasarımcılar, kentsel alanlarda mekansal kalitenin geliştirilmesi yetisini kazanmış olacaklar. Projeli Kentsel Tasarım Programı, özelde Kıbrıs adası ve genelde uluslararası bağlamlarda bulunan kültürel değeri yüksek, tarihi, kırsal ve doğal alanların özgün değerlerini korumada ve onları gelecek nesillere taşımada önemli bir uygulama aracı olacak.

Kentsel Tasarım’ın öneminin bilincinde olan DAÜ Mimarlık Bölümü müfredatında temel ve seçmeli olmak üzere kentsel tasarım dersleri yer alıyor. Böylelikle öğrencilerin lisans programlarından başlayarak kent, kırsal alan ve tarihi alanlardaki sorunlar ve çözüm yöntemleri konusundaki farkındalıklarının artırılması hedefleniyor. Bunun yanında, DAÜ Mimarlık Yüksek  Lisans Programı’nda yer alan Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı’nın çeşitli dersleri ile  Mimarlık Fakültesi himayesinde kurulmuş bulunan ve şu anda Üniversite himayesinde bir merkeze dönüşen Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi de, yerel ve uluslararası kuruluşlarla olan işbirliği ile kentsel tasarım alanında farkındalığın artırılmasına katkı koymaktadır.

DAÜ Mimarlık Bölümü’nün yeni yüksek lisans programı, DAÜ Mimarlık Fakültesi bünyesinde çalışan kentsel tasarım konusunda uzman 2 Profesör, 3 Doçent ve 1 Yardımcı Doçent yanında araştırma görevlileri ile yürütülecek ve kentsel sorunlar ile akademik bilgi üretimine önemli katkılar sağlayacaktır. Programa ilgi duyan adaylar, 30 Eylül 2014 tarihine kadar http://www.emu.edu.tr/applyonline adresinden başvuruda bulunabilecekler.