İçeriğe git

DAÜ Mimarlık Bölümü ile INTBAU Kıbrıs Ortak Etkinliğinde, Iliona O. Khalili Sunum Yaptı

Uluslararası Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği INTBAU’nun bölgesel kuruluşu olan ve 2010 yılından beridir adada faaliyetlerini sürdüren INTBAU Kıbrıs ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, geçtiğimiz günlerde Mimar Iliona Outram Khalili’nin seminerine ev sahipliği yaptı. 

Her dönem INTBAU ve DAÜ Mimarlık Bölümü’nün ortaklaşa yürüttüğü bir dizi seminere, bilindiği üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcılar davet edilmektedir. Bu dönemki katılımcı, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı mimar Khalili, aynı zamanda ülkesinin “Earth Architecture” adlı enstitünün yöneticilerindendir ve dünyanın bir çok yerinde, Kıbrıs da dahil olmak üzere, çevreye duyarlı projeler üretmiştir.

Çok sayıda mimarlık öğrencisi, araştırma görevlisi ve akademik personelin katılımıyla gerçekleşen, ilginin yüksek olduğu seminerin ana başlığı 21. yüzyıl ekoköyleri idi. Khalili seminerinde, yaptıkları atölye çalışmalarına ve birçok projesine yer vermiştir. Bunlardan bazıları; ateşe dayanıklı seramik evler, kerpiç evler ve deprem sonrası tamamen gönüllü olarak çalıştıkları Nepal’de inşa ettikleri geleneksel barınaklardır. Eşi, Mimar Nader Khalili ile birlikte, kum torbasından inşa ettikleri kerpiç evlerle Aga Han mimarlık ödüllerine layık görülmüşlerdir.

Sürdürülebilirliğin ancak insan ile başladığının altını çizen Mimar Iliona, projelerinde her zaman kullanılabilecek materyaller olan toprak, su, hava ve ateşe yer vermiştir.

INTBAU Kıbrıs Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek’in yapmış olduğu kapanış konuşmasının ardından Ilıona Khalili’ye katılımından dolayı sertifika ve anı olarak etkinliğin posterinin takdim edilişinin yanı sıra, Mimarlık Fakültesi’nin yayımladığı kitaplar da verilmiştir. Khalili, DAÜ’de bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirterek, Kuzey Kıbrıs’ın Akdeniz köyünde devam eden “Misafir Dome” adlı proje çalışmalarında DAÜ’lüleri görmekten mutluluk duyacağını dile getirmiştir.