İçeriğe git

DAÜ Mezunu ve Posta Gazetesi Ekonomi Editörü Murat Gülderen Gazetecilik Öğrencilerine Tavsiyelerde Bulundu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü mezunu olan Posta Gazetesi Ekonomi Editörü ve Teknoloji Muhabiri Murat Gülderen, gazetecilik mesleğindeki kariyerinde DAÜ’den aldığı eğitimi değerlendirdi. Gülderen DAÜ Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Öğrencilere; her gün en azından gazetelerin birinci sayfalarının okunması ve farklı gazetelerin aynı konudaki haberi nasıl farklı verdiklerinin analiz etmelerini tavsiye eden Murat Gülderen, gazetecilik mesleğinin en önemli kuralını ise şöyle açıkladı: “Anlamadığın şeyi asla yazma!” 

“Uzmanlaşma Kritik Önem Taşır”

Öğrencilik yıllarında DAÜ Gündem Gazetesi’nde çalıştığını ve öğrencilerin fırsat buldukça aktif olarak gazetelerde, internet sitelerinde veya görsel mecralarda görev almalarını öneren gazeteci Murat Gülderen, ayrıca bir uzmanlık alanı seçerek o konu üzerinde kendilerini geliştirmelerini tavsiye etti.  Gülderen şöyle devam etti: “Gazetecilik mesleğinde uzmanlaşma kritik önem taşır. Çünkü bir işte uzun süre kafa yoran kişi, günün sonunda vatandaşa en sağlıklı bilgiyi verir. Şu an pek çok gazetede teknoloji, enerji, otomotiv, sürdürülebilir yaşam, borsa, sağlık gibi köşeler var. Bu sayfaları yapan editörler o alanlarla ilgili akademik eğitim almasalar da sürekli o gündemleri takip ettikleri için neyin ‘yeni bilgi’ olduğunu çok iyi bilirler. Bu da onlara çok daha sade bir dille haber yazmalarını sağlar. Yani gazetecilik mesleğinin en önemli kuralı olan ‘anlamadığın şeyi asla yazma’ kriteri bu sistem sayesinde ortadan tamamen kalkmış olur.” 

Gülderen, şu sıralar tarım ve enerji alanında bir boşluk olduğunu ve bu alanda uzmanlaşanların kendilerine fayda sağlayacağını söylüyor. Ayrıca, öğrencilerin meslekte fark yaratabilmek için yazım yeteneklerini geliştirmelerini ve yabancı dil konusunda da kendilerini geliştirmelerini tavsiye eden Gülderen, bir gazetecinin akıcı konuşması gerektiğini, eğer böyle bir sorunları varsa da bu durumu en kısa sürede çözmeleri gerektiğini vurguladı.

“Z Kuşağı İnternet Medyası İle İlgileniyor”

Z kuşağı konusunda da açıklamada bulunan Murat Gülderen şunları söyledi: “Z kuşağı (2000 sonrası doğanlar) internet medyası ile ilgileniyor; bu doğru ve doğal. Ama bu durum gazeteciliğin önünü kapatamaz. Gazeteciliğin önünü hiçbir şey kapatamaz. Çünkü insanlara sürekli yeni bilgi vermek zorundasınız. Bu da gündemi çok iyi takip etmekle ve buna göre içerik icat etmekle olur. Boş haberlerle dolu internet mecralarının ömrü asla uzun olmaz. Kâğıt dönemi bitiyor ve her şey dijitale kayıyor olabilir bu başka bir konu. Habercilik orijinal içerikleri sağlamaktır. Dijital mecralar medyanın önünü elbette daha da fazla açar. Çünkü bu sayede istediğiniz kişilere ve görüntülere çok daha kolay ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca dünya gündemini anlık takip ediyor, Türkiye ile karşılaştırma yapabiliyorsunuz.”

Gülderen’den Gazetecilik Öğrencilerine Tavsiyeler

Gazetecilik mesleğini yapacak olan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan gazeteci Gülderen, tavsiyelerini şöyle sıralıyor: “Her gün gazetelerin en azından 1’inci sayfalarını okusunlar. Aynı haberi başka gazeteler nasıl ve neden öyle vermiş bunların analizini yapsınlar (Bu onlara daha objektif haber yapmayı sağlar). Okurken okul gazetesinde ya da imkânları varsa boş zamanlarında aktif gazete, internet haber siteleri ya da görsel mecralarda görev almaya çalışsınlar.  Çok geçmeden kendilerine bir uzmanlık alanı seçsinler. Özellikle tarım ve enerji alanlarında medyada çok boşluk var. Bu alanlarda kendilerini iyi yetiştirmiş kişiler asla boş kalmaz. Birçok teknoloji sitesi var, fakat buralarda çalışanların çok büyük kısmı haber yazmayı bilmedikleri için yazdıkları yazılar teknik detaylarla dolu oluyor. Yani bunları okuyanların yüzde 90’ı hiçbir şey anlamıyor. Hem iyi haber yazar hem de teknik detayları halkın anlayacağı dile çevirirseniz bu alanda da ciddi fark yaratırsınız. Yürürken, okurken, bir şey izlerken, yemek yerken, spor yaparken buradan nasıl bir haber çıkartılabilir diye sürekli beyin jimnastiği yapsınlar. İngilizceyi asla unutmasınlar. Çünkü sık sık yabancı kaynaklardan fark yaratıcı haberler üretebilirsiniz. Akıcı konuşma sorunu olanlar bu sorunu bir an önce halletsin çünkü sık sık konferanslara davet ediliyorsunuz.”