İçeriğe git

DAÜ KENT-AG Alsancak – Menekşe Bölge Kentsel Tasarım Rehberi Çalışmasını Tamamladı

Alsancak-Menekşe Bölge Kentsel Tasarım Rehberi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Alsancak Belediyesi arasında 27 Şubat 2018 tarihinde imzalanan, Alsancak Menekşe Bölge Kentsel Tasarım Rehberi Oluşturulmasına yönelik protokol kapsamında, DAÜ Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KENT-AG) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Hoşkara ve Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nevter Zafer Cömert yürütücülüğünde, bir döner sermaye projesi olarak, Alsancak Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi’nden de destek alınarak hazırlandı. Alsancak Belediyesi sınırları içinde yer alan Menekşe Bölge için hazırlanmış söz konusu kentsel tasarım rehberi; sürdürülebilir, güvenli, çevreye duyarlı ve kentsel kimliğini koruyan bir yaşam çevresi yaratılabilmesi ve Menekşe Bölge’nin sahip olduğu özgün yerel özelliklerinin sürdürülerek korunabilmesini amaçlıyor.

Rehber Kuzey Kıbrıs’ta Bir İlk Olma Özelliğini Taşıyor

DAÜ KENT-AG Başkanı Prof.Dr. Şebnem Hoşkara, hazırlanmış olan Alsancak Menekşe Bölge Kentsel Tasarım Rehberi’nin, Kuzey Kıbrıs’ın yerel değerlerinden biri olan Alsancak Menekşe Bölge’nin sahip olduğu tarihsel, mimari, çevresel ve sosyo-kültürel değerlerle birlikte, kent dokusunun kent ölçeğinde bölgedeki tüm yapılı çevre değerleri ile korunarak, belirlenecek vizyon çerçevesinde geliştirilmesine ve bu gelişimin sağlanması sürecinde yapısal çevrenin doğru tasarlanmasına hizmet edecek kentsel tasarım ilkelerinin oluşturulmasını sağlayacağını ifade etti. Rehberin bu anlamda Kıbrıs’ın kuzeyinde hazırlanmış ilk rehber olduğunu belirten Prof. Dr. Hoşkara, bundan sonraki dönemlerde, özgün özellikler taşıyan diğer yerleşim yerleri için de bir örnek teşkil edeceğini ifade etti. Prof. Dr. Hoşkara, söz konusu rehber içinde yer alan ilkelerin, mevcut yürürlükte olan Emirname’nin yürütülmesi kapsamına alınarak yasal bir dokümana dönüştürülmesi ve ardında da, yapılacak olan imar planı çalışmasının bir parçası olmasının beklenmekte olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda, Alsancak Menekşe Bölge Kentsel Tasarım Rehberi ile rehberde yer alan kapsamlı konuları özetleyen ve örnekleyen Gençlik Sokak Örnek Sağlıklaştırma Projesi, Alsancak Belediye Başkanlığı’na teslim edilerek, halka yönelik ilk bilgilendirme toplantısı da gerçekleştirildi. Söz konusu rehberin ve projenin ilerleyen günlerde geniş katılımlı toplantılarla paydaşlarla paylaşılması bekleniyor.