İçeriğe git

DAÜ İletişim Fakültesi'nde Belgesel Günleri Sona Erdi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi, Belgesel Günleri “Göç  ve Yerinden Edilme” temasıyla 22-23 Ekim 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi. Belgesel Günleri 23 Ekim 2015 Cuma günü yapılan panel ve gösterilen belgeseller ile sona erdi.

“Belgesel Günleri”nin ikinci gününde Doç. Dr. Hanife Aliefendioğlu’nun moderatörlüğünde “Göç, Kolektif Hafıza ve Yerinden Edilme” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Yrd. Doç. Dr. Yaprak Civelek, "Yaşam Boyu Göç ve Göçmenlik: Tanımlar ve Deneyimler Üzerine", Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Talat ise “Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Göç: 1. Dalga Göçmenlerin Deneyimleri” konulu sunum gerçekleştirdiler.

Arel Üniversite Sosyoloji Bölümü’nden panele konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Yaprak Civelek konuşmasında doğduğu yerde yaşayamamak, yerinden edilme, göçte niyet ve gönüllülük, potansiyel göçmenlik gibi konulara değindi. 7321 kişi üzerinde yapmış oldukları araştırma sonuçlarını da konuşmasında aktaran Civelek “İstek dışı zorunlu göç etme” konusu üzerinde durdu.

Panelin ikinci konuşmacısı Yrd. Doç Dr. Ayşenur Talat ise Türkiye’den Kıbrıs’a göç konusunda hazırlamış olduğu doktora tezinin verilerini dinleyenlerle paylaştı. Nitel bir araştırma olan tezinde derinlemesine röportajlara yer verdiğini söyleyen Talat 1. dalga göçmenlerin deneyimlerini onların konuşmalarından alıntılar ile sundu. Araştırmanın örneklemi Girne Bahçeliköy’e yerleştirilen göçmenlerle ilgiliydi.

Panelin ardından ise yönetmen Şenol Çöm’ün “Göç/The Migration”, yönetmen  Esra Etiz’in “Evler Yüzler “Foça”, yönetmen Gül Muyan’ın “Arap Kızı Camdan Bakıyor” ve yönetmen Güliz Sağlam’ın Evden Uzakta/Far away from home” adlı filmlerinin gösterimi ile belgesel günleri sona erdi.

İlgili Yazılar