İçeriğe git

DAÜ İle Protokol İmzalandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Eğitim Bakanlığı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) davetlisi olarak 26 Şubat 2015 Perşembe günü, özel uçakla ülkemize gelen Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Yüksek Eğitim Bakanı Dr. Pshtiwan Sadiq ve beraberindeki heyetin temasları bugün de devam etti.

Bakan Dr. Sadiq, heyeti, DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ve ekibi ile birlikte bugün sırasıyla KKTC Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu makamında ziyaret etti. Büyük Han’ı ve Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ni de ziyaret ederek incelemelerde bulunan heyet, ardından Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile öğle yemeğinde biraraya geldi.

Tıp ve Mühendislik Fakülteleri Ziyaret Edildi  

Öğle yemeğinin ardından DAÜ’ye gelen Bakan Dr. Sadiq ve heyeti, DAÜ’de Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi’ni ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Fakülteleri ve alt yapı olanaklarını oldukça etkileyici bulan Irak’lı Bakan, DAÜ’nün gerçek anlamda bir dünya üniversitesi olduğunu yerinde görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Protokol İmzalandı

Fakülte ziyaretleri ve kampüs turu ardından DAÜ Rektörlüğü’ne gelen Bakan Dr. Sadiq, burada Protokol İmza Töreni’ne katıldı. UK Worldwide Trading Fze ile DAÜ arasında imzalanan işbirliği anlaşması, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde var olan eğitimsel ve kültürel işbirliğini artırmayı amaçlıyor. Protokol kapsamında iki kurum karşılıklı eğitim çalıştayı, kurslar, burs ve proje bazlı çalışmalar yapacak. Söz konusu protokole DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam ve Irak’tan Ster Group Başkan Yardımcısı Dr. Hallow Talabani imza koydu. 

Prof. Dr. Necdet Osam: “Sayın Bakanı Devlet Yetkilileri ile Buluşturduk”

Protokol İmza Töreni’nde bir açıklama yapan Prof. Dr. Osam, Irak’lı Bakanı devlet yetkilileri ile buluşturduklarını kaydederek, Milli Eğitim Bakanı Dr. Özdemir Berova ile olası eğitim anlaşmaları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Osam, söz konusu görüşmede KKTC ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi eğitim sistemi değerlendirilmesi de yapıldığını ifade ederek, Bakan’ın Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ni de yerinde görüp inceleme fırsatı bulduğunu dile getirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile görüşmelerinde ise eğitim dışında olabilecek çeşitli işbirlikleri konuları hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Prof. Dr. Osam,  KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile KKTC’nin eğitim ve turizm sektörü hakkında görüşüldüğü bilgisini verdi. Bakan Dr. Sadiq’ın KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile de görüştüğünü ifade eden Prof. Dr. Osam,  bu görüşmede turizm, eğitim ve ulaşım gibi konularda çeşitli değerlendirmeler yapıldığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Necdet Osam bu ziyaretin gerçekleşmesinde büyük katkıları olan Ster Group Başkan Yardımcısı Dr. Hallow Talabani’ye de teşekkürlerini iletti.   

Bakan Dr. Sadiq: “KKTC’de Nüfus Az Olmasına Karşın Üstün Akıl Sahibi Çok İnsan Var.”

Bakan Dr. Sadiq ise KKTC’de çok iyi karşılandıklarını ifade ederek, özellikle DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Osam’a ve ekibine çok teşekkür etti. Kıbrıs Türk Halkı’na ve devlet yetkililerine de misafirperverlikleri için teşekkür eden Dr. Sadiq, KKTC’de nüfusun sayı olarak az olmasına karşın, üstün akıl sahibi çok insan bulunduğunu kaydetti. Gelişim ve eğitim açısından KKTC’nin başarılı olduğunu dile getiren Dr. Sadıq, gelişimin eğitimle sağlandığını da sözlerine ekledi. Bakan Dr. Sadiq ve beraberindeki heyet, 28 Şubat 2015 Cumartesi günü özel uçakla ülkeden ayrılacak.