İçeriğe git

DAÜ İç Mimarlık Öğrencilerinin, ‘8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’ndaki Başarısı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, ‘Mobilya ve Donatıları’ dersi kapsamında ürettikleri mobilya tasarım projeleri ile katılmış oldukları ‘8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nda başarı elde etti. Yarışmadaki 956 başvuru içerisinde DAÜ’lü  yedi öğrencinin tasarımları 2. aşamaya geçmeye değer bulundu.

Başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturup Türkiye’den yurt dışına ihraç edilebilir niteliklerde ürünlerin ortaya çıkarılmasına ön ayak olma amacını taşıyan “Ulusal  Mobilya Tasarım Yarışması”nın sekizincisi düzenlendi. Yarışma için ilk teslimler, 22 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

Yarışma, geleceğin ve günümüzün tasarımcılarını, yeni malzemelerin getirdiği olanakları, küçülen mekânları ve mobilya sektörünün yapısını dikkate alarak, esnek, yeni koşullara uygulanabilen, çevreye duyarlı, nakliye kolaylığı sağlayan, kullanıcıya daha fazla müdahale olanağı veren mobilya birimleri ve sistemleri tasarlamaya davet etmektedir.

Bahsedilen amaçlar ve eğitime, yarışmaların katkısının şüphesiz olduğu, hatta motivasyon için katalizör olduğu düşüncesi ile DAÜ İç Mimarlık Bölümü, 2013 – 2014, Güz Dönemi’nde olduğu gibi içinde bulunulan 2014 - 2015 Akademik Yılı’nda da Doç. Dr. Kağan Günçe ve Araş. Gör. Gizem Çobanoğlu tarafından yürütülen Itas 403 ve Inar 403 - Mobilya ve Donatıları (Furniture & Fixture) isimli dersi “8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”na katılacak şekilde organize etti. Ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar kategorilerinde 33 DAÜ İç Mimarlık öğrencisi mobilya tasarımları ile yarışmaya katılmış ve söz konusu organizasyon tarafından yedi öğrencinin ikinci aşamaya kaldığı duyurusu yapılmıştır.

İhracatçı Birlikleri - 8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’na www.designforexport.org veya www.mobilyatasarimyarismasi.org internet sayfası aracılığı ile 956 adet başvuru yapıldığı ve İstanbul’da yapılan “1. Seçici Kurul Toplantısı”nda Asli Jüri Üyelerinin ortak kararı ile şartnamedeki değerlendirme kriterleri çerçevesinde yapılan seçimler sonucunda; 2. aşamaya kalan tasarımlar belirlenmiştir.

Prof. Önder Küçükerman’ın Jüri Başkanlığını yürüttüğü yarışmada Reşit Soley, Aziz Sarıyer, Jan Nahum, Mustafa Toner, Kaan Dericioğlu, Didem Çapa, Fatih Kıral, Murat Armağan Ve Renan Gökyay Asli Jüri Üyeleri olarak görev yapmaktadır.

Dersin kurgusunun dayandırıldığı “8. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreni ise, 10 Nisan 2015 tarihinde Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliği, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğü, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkısıyla, TC Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de teşrifi ile İstanbul Lazzoni Otel’de gerçekleştirilecektir. 2014 yılında 1.153 sayısı ile rekor başvurunun olduğu yarışma sonucunda DAÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinden biri ‘Akıllı Mobilya’ kategorisinde ödüle değer bulunmuştu.