İçeriğe git

DAÜ İç Mimarlık Bölümü, Türkiye’deki İç Mimarlık Bölümleri Arasında Bir İlke İmza Attı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, TOBB Ekonomi & Teknoloji Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile işbirliği çerçevesinde Türkiye’deki İç Mimarlık Yüksek Lisans programları arasında koordinasyonu sağlamak üzere öncülük yapıyor. İki üniversitenin Bölüm Başkanları Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı ve Prof. Dr. Müge Bozdayı, 2013 yılı bahar döneminde, “Lisansüstü eğitiminde diyalog kurma konusuna nasıl çözüm getirilebilir?” sorusuna cevap bulabilmek için, DAÜ’de  işbirliği kararı almışlar ve Lisansüstü programlar arasındaki iletişim/etkileşim sağlayacak olan “İçmimarlık Bölümleri Lisansüstü  Programları Araştırma Grubu”nu oluşturarak, ilkinin Danışma Kurulu, diğerlerinin de Bilimsel toplantı şeklinde 3 toplantı dizisine karar vermişlerdir.

Lisansüstü eğitim alanında tecrübe ve bilgi birikimine sahip bölümlerin (DAÜ, TOBB ETÜ, İTÜ –İMİAD, Marmara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) yöneticilerinden oluşan Danışma Kurulu toplantısı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde Mayıs 2014’te gerçekleştirilmiştir. Danışma Kurulu Toplantısı’nda, lisansüstü programlar arasındaki iletişim ve etkileşim platformlarının oluşturulmasının ve sürekliliğin sağlanmasının en önemli eksiklik olduğu görülürken; lisansüstü programlarla ilgili yapılacak çalışmalarda konuların sınırlarının tanımlamasından çok, alanın akademik gelişimi açısından çalışmaların odağının tanımlanmasının daha önemli olduğu ve programlar arası iletişimin sağlanması, programların akademik süreklilik içindeki durumlarının sorgulanmasının en önemli iki konu başlığı olduğu kabul edilmiştir.

İkinci toplantı ise 15 Ocak 2015 tarihinde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. Toplantıda, lisansüstü eğitim konusunda deneyimli, özellikli duruma sahip olan ve bu alanda rüştünü ispat etmiş programlara sahip sekiz üniversitenin temsilcileri (Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi) hazır bulunmuştur. Açılış konuşmasını organizasyonun eş koordinatörü sıfatı ile DAÜ İç Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı’nın yapmış olduğu toplantıya, aynı bölümün Yüksek Lisans Koordinatörü Doç. Dr. Kağan Günçe de katılmıştır.

Toplantıda üniversitelerin Bölüm Başkanları ve Lisanüstü Koordinatörleri, ‘Eğitim’, ‘Programlar’, ‘İletişim’, ‘Etkileşim’, ‘İşbirliği’, ‘Bilgi Paylaşımı’, ‘Akademik Yayınlar’ çerçevesinde gündem olan konular üzerinde çeşitli sunumlar yapmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, mezunlar gözüyle program değerlendirmesinin; tamamlanmış tezlere/başlıklarına ulaşımın; ve yüksek lisans tezlerinin lisans programını beslemesinin önemi ile akademik yükseltme kriterlerinin kısır bir döngüye doğru yönelimi (puanlamaların alan gelişimini olumsuz etkilemesi gibi), bölümler arası ders programlarında ve yöntemlerde ciddi farklılıklar olmadığı ancak ele alınışlarda farklılıklar olduğu tespitleri ortaya konmuştur. Ayrıca, İç Mimarlık programında doktor ünvanı almış olan yeni mezunların programları değerlendirmesi için bir tartışma platformu, üç toplantıyı kapsayan bir yayın ve bütün tezlerin, iç mimarlar odası bünyesinde toplanarak ulaşılabilir bir havuz oluşturulması ile tez konularının kategorize edilmesi ve konu başlıklarına göre ağırlıklarının tespit edilmesi, alana katkı koyan tezlerin Türkiye İç Mimarlar Odası çatısı altında kitaplaştırılması için girişimde bulunulması, toplantı tutanaklarının yine Türkiye İç Mimarlar Odası web sayfasında yayınlanması karara bağlanmıştır.

VI’ncı İç Mimarlık Bölüm Başkanları İletişim Grubu’nun (IMMOBIG) gerçekleştirildiği ertesi günkü toplantının açılışında ise, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi GSTMF Dekanı Prof. Dr. Vedat Özsoy’un ve Türkiye İç Mimarlar Odası Başkanı’nın açılış konuşmaları ardından Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı ‘Lisansüstü Programları Araştırma Grubu Çalışmasının Sunumu”nu tüm Bölüm Başkanları ile paylaşmıştır.

Bundan sonra önümüzdeki Ekim ayında DAÜ’de yer alacak olan üçüncü toplantının gündemi, tez başlıklarının kategorize edilmesi ve Lisansüstü eğitiminin akademik süreklilik, atama ve yükseltilme kriterleri açısından ele alınarak tartışılması olarak belirlenmiştir.