İçeriğe git

DAÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turhan 12. Kitabını Yayınladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Turhan, 12. kitabını yayınladı. Toplam 12 kitap, 18 bilimsel makale, 80 gazete makalesi ve metni yayınlanmış 17 bilimsel tebliği olan Prof. Dr. Turhan’ın 12 kitabından 5 tanesi doğrudan doğruya Kıbrıs üstüne yazıldı. 2002 yılında “KKTC Yurttaşlık Hukuku”, 2003 yılında “Annan Plânının Vatandaşlığa İlişkin Düzenlemeleri”, 2008 yılında “Avrupalı Üniversite / Yükseköğretimde Yönelimler ve Eğilimler”, 2010 yılında “Ada Yazıları” ve 2012 yılında da “Kıbrıs Makaleleri” isimli kitaplarını yayınlayan Prof. Dr. Turhan, 2017’nin Aralık ayında da “80 Pişmiş Kuruyemiş” adlı eseri ile Kıbrıs üzerine yazılmış olan 5. kitabını yayınlamış oldu.

Söz konusu kitap, DAÜ Hukuk Fakültesi Dekanlığı’na atandığı 1997 yılından itibaren 10 yıl gibi uzun bir süre dekanlık ve 1 yıl 7 ay da Rektör Yardımcılığı yapan Prof. Dr. Turhan’ın, bu yıllar içinde Kıbrıs Gazetesi’nde yayınlanmış olan çalışmalarının eksiksiz bir toplamı şeklindedir. Prof. Dr. Turhan, bu yazılarının bir kısmına daha önce yayınladığı “Ada Yazıları” ve “Kıbrıs Makaleleri” adlı kitaplarında yer vermişti. Prof. Dr. Turhan, kitabın toplam dört bölümden oluştuğunu belirterek, birinci bölümde Kıbrıs/ Kıbrıs Sorunu / Kıbrıs Tarihi konularına ilişkin 35 çalışma yer aldığını, ikinci bölümde ise  Atatürk Eksenli  Yakın Dönem Türkiye Tarihi / Tarih / Türkiye konularına ilişkin çalışmalara ayırdığını ve bu bölümde  toplam 33 çalışmanın olduğunu vurguladı. Uluslararası Hukuk / Uluslararası İlişkiler başlığını taşıyan üçüncü bölümde ise ağırlıklı olarak İsrail’in Gazze harekâtlarını hukuki açıdan irdeleyen 4 çalışma ile günümüzde bir felâket olarak yaşanan Mynamar sorununa daha 2008’de dikkati çeken bir çalışmaya yer ayrıldığını belirten Prof. Dr. Turhan,   kitabın son bölümü olan dördüncü bölümünde ise yükseköğrenim ve DAÜ’ye ilişkin  çalışmaların yer aldığını vurguladı.

Prof. Dr. Turgut Turhan yaptığı açıklamada, “Türkiyeli’si, Azeri’si veya Kıbrıslı’sı olsun, ne iş yaparsa yapsın, Türkler ne yazık ki okumayan insanlar. Bu gerçek, öğrencilerimizden tutun, bizleri idare eden her kademedeki politikacımıza kadar herkesi kapsıyor! Ben, zaten bilinen, görülen ve dolayısıyla kılavuz istemeyen bu gerçeği, istatistiklere dayanarak, kitapta yer alan ‘Temel Bilimler Alanında Görüp Göreceğimiz Son Nobel Mi?’ isimli çalışmamda vurguladım. Günde 6 saatini tv karşısında geçiren bizim insanımız 10 yılda bir kitap okuyor ve bir gazeteyi bile günlük takip etme alışkanlığına sahip değil! Kıbrıs’ta da durum aynı. Sadece cinayet haberi, tecavüz haberi, ölümlü trafik kazası haberi olduğunda veya birikmiş olan süper loto ikramiyelerinin çekilişlerinin ertesi günü gazeteler bir saatte bitiyor.” ifadelerini kullandı.

2011’den beri Kıbrıs Adasının açıklarında bulunan doğal gazın uluslararası deniz hukuku açısından beraberinde getirdiği sorunlar üzerinde çalıştığını ifade eden Pof. Dr. Turhan, kitapta bu konuda yazdığı çalışmaların 10 tanesini kronolojik sırasıyla yayınladığını belirtti. Bu çalışmalar sonunda gelinecek noktanın, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek yanlı olarak ilan ettiği münhasır ekonomik bölgesi ile Yunanistan’ın münhasır ekonomik bölgelerini birleştirme yoluna gitmek isteyeceklerini ve bunun çok tehlikeli sonuçlar doğuracağının altını çizen Prof. Dr. Turhan, bir başka önemli konunun GKRY’nin, KKTC’nin bir münhasır ekonomik bölgeye sahip olacağını hiçbir zaman kabul etmeyeceği olduğunu aktardı. Prof. Dr. Turhan yaptığı açıklamada, “GKRY, KKTC’nin ada etrafında bir münhasır ekonomik bölgesinin olabileceğini düşünmek bile istememektedir. Bugün 3. parsel  bölgesinde gerginlik yaşanıyor. Günün sonunda bu kavgalara geldik! Eğer bu çalışmalar okunmuş olsaydı, bu sorunların olası çözüm şekillerinin de o çalışmalarda açıklandığı görülecekti. Ama okumuyoruz! Aynı gerçek yurttaşlık hukukuna ilişkin yazdıklarım için de geçerli.  KKTC yurttaşlık hukuku hakkında o kadar çok yazdım, yanlışlara o kadar çok işaret ettim ki, artık ben de bıktım! Bütün bu yazılara rağmen, yurttaşlık alanında günümüzde yapılan tartışmaları izlemek benim sadece gülümsememe yol açıyor!” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Turhan söz konusu kitabı temin etmek için kitap@masmat.com.tr internet adresinden veya 0212 2941000 numaralı telefondan bilgi alınabileceğini de söyledi.