İçeriğe git

DAÜ “Ekonomi Masası” Programının Konuğu 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Oldu

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu ve DAÜ Bankacılık ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Öney moderatörlüğünde gerçekleşen “Ekonomi Masası” programına bu hafta KKTC 2. Cuhmurbaşkanı Mehmet Ali Talat konuk oldu. Söz konusu programda “Kıbrıs konusundaki son gelişmler” değerlendirildi.

Mehmet Ali Talat program öncesinde DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak, Tanıtım ve Gelişimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Nadiri, DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürü Derviş Ekşici ve program moderatörleri Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu ve Doç. Dr. Bilge Öney ile kısa görüşme gerçekleştirdi.

Kıbrıs Rum tarafının ekonomik durumundan dolayı Kıbrıs konusu görüşmelerinde esneklik gösterip göstermeycekleri konularını daha önceki programlarda tartıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Katırcıoğlu,  geçtiğimiz günlerde Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs konusunun Güney Kıbrıs’taki ekonomik krize dayandırılmaması gerektiği yönünde açıklamalar yaptığını dile getirdi. Güney Kıbrıs vatandaşlarının davranışlarına bakıldığında bazı değişikliklerin var olduğuna dikkat çeken Talat, Güney tarafındaki ekonomistlerin görüşlerinin de çözüm olmaması durumunda ekonomide rahatlamanın olmayacağı yönünde olduğunu kaydetti. Anlaşmanın yatırımları artıracağı gibi, sektörlere de katkı sağlayacağını dile getiren Talat, ekonomiye olumlu yansımaların olacağını ifade etti. Ekonomik şartlardan dolayı Güney Kıbrıs’ın çözüme daha yakın olduğunu kaydeden Doç. Dr. Öney, genel tabloya bakıldığı zaman Kıbrıs’ta çözüm konusu içteki faktörlerden ziyade dıştaki faktörlerin bastırması ile gündeme geldiğine ve bunun da olumsuz bir durum yarattığına dikkati çekti. Ayni görüşü paylaşan Talat da bir hakem veya arabulucu olmadan Kıbrıs meselesinin çözülmesinin zor olduğunu ve güven artırıcı önlemlerin de çoğu zaman top yekün bir çözümün önünde engel teşkil ettiğini ifade etti.