İçeriğe git

DAÜ Eczacılık Fakültesi’nde Eczacılık Günü Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eczacılık Fakültesi, düzenlenen çeşitli etkinliklerle Eczacılık Günü’nü kutladı. Etkinlikler, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Eski Başkanı Fatma Azgın’ın, Kıbrıs Türk Eczacılığı’nı anlattığı söyleşi ile başladı. DAÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fethi Şahin, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hayrettin Ozan Gülcan, Eczacılık Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen söyleşi açılışında konuşan Doç. Dr. Gülcan, katılımcıların Eczacılık Günü’nü kutlayarak etkinlikler hakkında bilgiler verdi.

Fatma Azgın

Hayrettin Ozan Gülcan

“Mevzuat, piyasadaki değişikliklere uyumlu hale getirilmeli”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Eski Başkanı Fatma Azgın, DAÜ Eczacılık Fakültesi’ne davetlerinden dolayı teşekkür ederek başladığı sunumunda, Eczacılık Günü ile ilgili bilgi verdi. Eczacılığın, kanunlar ve bilimsel bilgi ile entegre bir meslek olduğunu vurgulayan Azgın, eczacıların mesleklerini icra edebilmeleri için kanunları bilmeleri gerektiğini ve bu yüzden KKTC’nin yanında pek çok ülkede Eczacılık Fakültesi mezunlarının mesleklerini yapabilmeleri için kanunlarla ilgili “Adli Eczacılık Sınavı”na tabi olduğunu ifade etti. Eczacılık mesleğinin tarihiyle ilgili bilgiler veren Azgın, 100 yıl içerisinde eczane dükkanlarına gerek kalmayacağını, hastaların online olarak ilaç siparişlerini vereceğini ve eczacıların söz konusu ilaçları hastaların adreslerine teslim edeceğini öngördüğünü belirtti. Sosyoloji ve insanların değiştiği gibi, ilaçların da hızlı bir biçimde değiştiğine dikkat çeken Azgın, bu bağlamda kanunların ve düzenlemelerin de hızla değişmesi ve zamana ayak uydurması gerektiğinin altını çizdi. Söyleşi, Azgın’ın KKTC Eczacılık Tarihi’ni anlatmasının ardından sona erdi. 

Umut Altunç

Şerife Göksu

“Eczacılık çok önemli bir meslek”

Etkinlikler kapsamında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şerife Göksu’nun katılımlarıyla “Eczacıların ve Doktorların Sağlıktaki Ortak Rolü” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde reçetelere ilişkin bir sunum yapan Dr. Umut Altunç, reçetelerin nasıl yazılması ve neleri içermesi gerektiğini anlattı. Zaman zaman KKTC piyasasında olmayan ancak reçeteye yazılan ilaçların, eczacılar tarafından iyi analiz edilerek muadillerinin hastalara verildiğini ve eczacılığın çok önemli bir meslek olduğunu anlatan Dr. Altunç, öğrencilere hatalı veya eksik yazılmış reçetelerden örnekler vererek sunumunu soru-cevap şeklinde tamamladı.

Dr. Şerife Göksu ise sezaryenle doğum ve hamilelik süreciyle ilgili son gelişmeleri anlattı. İnsanların hamilelik döneminde çok sağlıklı yaşaması ve doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilaç kullanmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Göksu, sezaryenle yapılan doğumların kadınlara verdiği zararları ve bunların nasıl tedavi edildiğiyle ilgili son uygulamaları örnekleriyle anlattı. Panel sonrasında Dr. Altunç ile Dr. Göksu, katılımcıların sorularını yanıtladı. Söyleşi ve panelin ardından, Dr. Umut Altunç, Dr. Şerife Göksu ve Eczacılar Birliği Eski Başkanı Fatma Azgın’a, DAÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fethi Şahin tarafından Kıbrıs’a özgü Lefkara işi pano takdim edildi. Etkinlikler, DAÜ Eczacılık Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerinin, KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen ve fakülte önünde konumlandırılan özel araçta kan bağışında bulunmalarının ardından sona erdi.