İçeriğe git

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora 14 Mart Tıp Bayramı Nedeniyle Mesaj Yayımladı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Gökçora yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, eski kaynaklarda tıp ile ilişkilendirilmiş ilk kişi Asklepios’tur. Tıp amblemlerinde yer alan yılan figürü de yılan anlamında olan Asklepios’tan gelmiştir. Ancak yaşadığı kesin olarak bilinen ve hizmetleri sonucu tıbbın babası olarak görülen kişi ise Hipokrat’tır. Hipokrat'ın günümüzde halen kabul gören tıbba önemli katkıları ve getirdiği felsefe nedeniyle birçok ülkede hekimler mezun olurken “Hipokrat Andı” ile mesleklerine ilk adımı atarlar. Şunu öğrenirler ki tıp mesleği sadece bir meslek değil bir yaşam şeklidir. Yaşama sevgi ve farklı olana saygı disiplinli ve ömür boyu çalışma, özveri bu yaşam şeklinin en temel nitelikleridir. Tıp fakültelerinde ve bizim fakültemizde de sadece tıp eğitimi verilmez. Bu süreç hoşgörü, empati, iletişim becerileri, stres yönetimi, geleceği planlama, yardımseverlik gibi çok önemli özellikler kazanmalarına da yardımcı olur.

Türkiye'de II. Mahmut döneminde 1827 yılında ‘Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’’nin kurulmasıyla modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Tıp Bayramı, ilk kez, 1. Dünya savaşı sonunda, İstanbul’da yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 14 Mart 1919 yılında kutlanmıştır. Diğer ülkelerde ise tıp bayramının kutlanması, o ülkelerdeki tıpla ilgili önemli tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin Amerika’da tıp bayramının kutlandığı 30 Mart, ameliyatlarda genel anestezinin ilk kullanıldığı tarihtir. Bizler için 14 Mart’ın diğer bir anlamı da Kıbrıs Türk toplumunun bağımsız ve özgür yaşama mücadelesinde çok büyük hizmeti geçen fakültemize de adını veren Dr. Fazıl Küçük’ ün doğum günü olmasıdır. 
Dünya genelinde hekim olmanın son derece önemli olduğu bu zor günlerde toplumun sağlığı için canla başla çalışan, hayatlarını riske atan, her türlü fedakarlıktan kaçınmayan tüm hekimlerimizin, öğrencilerimizin ve sağlık emekçilerinin Tıp Bayramını en içten dileklerimle kutlar, daha sağlıklı bir gelecek dilerim.”