İçeriğe git

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi 24 Nisan–1 Mayıs Dünya Aşılanma Haftası Nedeniyle Açıklama Yaptı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç 24 Nisan–1 Mayıs Dünya Aşılanma Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Dr. Altunç yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Hastalıkların insan vücudunda oluşturduğu bağışıklık yanıtını taklit edecek maddeler veya etkinliği azaltılmış düşük doz canlı mikroplar  verilerek  yapılan uygulamaya ‘aşılanma’ denmektedir. Dünya üzerinde milyarlarca insanı etkileyen Grip, Hepatit B, Kızamık, Kızamıkçık, Boğmaca, Tetanoz, Suçiçeği, Hepatit A ve Menenjit gibi hastalıkların bilinen tek korunma yöntemi aşılanmadır. Aşılanma sayesinde en sık görülen kadın kanser türlerinden birisi olan ‘Rahim Ağzı Kanseri’ de artık önlenebilir hastalıklar grubuna girmiştir. Aşılanma programları her yıl 2-3 milyon çocuğun ölümüne engel olmaktadır. Çiçek hastalığı gibi hastalıklar aşılanma programlarının yardımı ile artık görülmemektedirler.

Her yıl 19.5 milyon bebek halen sosyal, kültürel ve ekonomik nedenlerle aşılanma şansını yitirmektedir. Pek çok gelişmekte olan ülkede aşı hizmetleri çocuklara etkin olarak ulaştırılamaz iken bazı gelişmiş ülkelerde ise aşı karşıtı kampanyalar ve aşılar hakkında duyulan ön yargılar çocukların uygun zaman ve sıklıkta aşılanmalarını önlemektedir.

Ticari amaçla ortaya atılan aşılanma karşıtı söylem ve hipotezlerin hiç birisi bu güne kadar bilimsel ortamda ispatlanamamıştır. Özellikle Kızamık Kızamıkçık Kabakulak (MMR) aşısı karşıtı yürütülen kampanyalarda bu aşının Otizm’e neden olduğu iddia edilmiştir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucunda MMR aşısı olan veya olmayan çocuklar arasında Otizm hastalığı gelişimi açısından bir fark görülmemiştir.

Toplumun kültür düzeyi yüksek bir kesiminin bu duyarlılığının istismar edilerek aşı alternatifi olarak gösterilen ‘Homeopati’ ve benzeri deneysel yöntemlere yönlendirilmesi yasal veya etik bir uygulama değildir. Grip aşısının yan etkileri de tartışılan bir diğer konudur. Bu aşı sonrası gelişebilecek yan etkilerin ciddiyet ve sıklığı aşılanmamış bireylerin hastalığı geçirmeleri durumunda yaşayacakları sağlık sorunları yanında çok daha düşük seviyededir. 2017 verilerine göre Dünya üzerinde 650 bin üzerinde kişi grip hastalığına bağlı nedenlerle hayatını kaybetmiştir. Dünya Sağlık Örgütü önümüzdeki yıl grip aşılarının özellikle hamileler ve 6 ayın üzerindeki çocuklar olmak üzere toplumun çok geniş bir kesimine yapılmasını önermiştir.

Erişkinlerin ve salgın hastalıkların olduğu yerlere seyahat eden kişilerin de belli aralıklarla aşılarını yenilemesi gerekmektedir. Bu bağlamda ülkemizde de sıklıkla görülen Hepatit B ve Tetanoz-Difteri-Boğmaca ve (geçirmemişlerse) Suçiçeği hastalıklarının aşılarının belli aralıklarla yapılması önerilmektedir. HPV (Rahim Ağzı Kanseri) aşısının ise hastalığı taşımayan genç hanımlarda uygulanması hayat kurtarıcı bir önlem olacaktır.”